Πού είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Πού είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Σήμερα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φαίνεται πως αποτελούν ένα πολύ επίκαιρο θέμα! Οι ειδικοί ανέφεραν ότι το 2012 θα ήταν το έτος του ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Τι γνωρίζουμε εμείς γι’ αυτό το ζήτημα;

Ίσως καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια με αβέβαιο όμως αποτέλεσμα. Μετά από κάποιες έρευνες διαπιστώθηκε ότι η ιστορία των Ηλεκτρικών Οχημάτων (Electric Vehicles ή EV) ξεκινά από τις αρχές του 19ου αιώνα. Είναι περίεργο που το ηλεκτρικό όχημα δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα πλήρως, παρότι υπάρχει εδώ και περίπου 200 χρόνια.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με ορισμένα αρχαιολογικά ευρήματα, οι πρώτες μπαταρίες φαίνεται πως εφευρέθηκαν πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια. Η βάση για τις σύγχρονες μπαταρίες της σημερινής εποχής είχε εφευρεθεί ήδη το 1800 από τον Alessandro Volta. Πιο κάτω αναφέρονται ορισμένα σημαντικά ιστορικά στοιχεία.

1832-1839: Ο Robert Anderson εφευρίσκει το πρώτο ηλεκτρικό αμαξίδιο. Ένα παρόμοιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο σχεδιάζεται στην Ολλανδία το 1835.

electric-cars-glassdrive-blog-3

1859: Οι μπαταρίες γίνονται επαναφορτιζόμενες.

1881: Οι μπαταρίες γίνονται αρκετά φορητές ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ηλεκτρικά οχήματα.

1891: Ο William Morrison από το Des Moines κατασκευάζει το πρώτο επιτυχημένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το οποίο μπορεί να μεταφέρει έξι επιβάτες με ταχύτητα 23 χλμ./ώρα.

electric-cars-glassdrive-blog-4

1896: Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο κερδίζει το πρώτο ράλλυ αυτοκινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

1897-1899: Τα πρώτα ηλεκτρικά ταξί χρησιμοποιούνται στη Νέα Υόρκη. Δύο χρόνια αργότερα, περισσότερα από 60 ηλεκτρικά ταξί  κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης.

1900: Ο στόλος των αυτοκινήτων είναι ισότιμα κατανεμημένος ανάμεσα στα ηλεκτρικά, τα βενζινοκίνητα και τα ατμοκίνητα αυτοκίνητα. Τα
ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούσαν να ξεκινήσουν ταχύτερα από τα ατμοκίνητα και ήταν λιγότερο ρυπογόνα από τα βενζινοκίνητα.

1908: Ο Henry Ford εγκαινιάζει το πρώτο μαζικά παραγόμενο, βενζινοκίνητο Μοντέλο Τ, κάνοντας τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα λιγότερο δημοφιλή.

1920: Φθίνουσα πορεία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου για διάφορους λόγους, όπως μεγαλύτερες διανυόμενες αποστάσεις από άλλα οχήματα και έλλειψη ιπποδύναμης.

1966-δεκαετία 1970: Λόγω ανησυχίας για τις τιμές του πετρελαίου και την ατμοσφαιρική ρύπανση, ξεκινούν οι συστάσεις για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.

electric-cars-glassdrive-blog-5

1996-2002: Η General Motors σχεδιάζει και αναπτύσσει από μηδενική βάση το EV1, ένα διθέσιο σπορ αυτοκίνητο με μέγιστη ταχύτητα 130 χλμ./ώρα. Άλλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, όπως η Honda, η Nissan και η Ford ακολουθούν το παράδειγμά της, αλλά όλα αυτά τα αυτοκίνητα ήταν διαθέσιμα μόνο για leasing.

2003-2005: Τα εν λόγω ηλεκτρικά οχήματα εγκαταλείπονται, καθώς τα συμβόλαια leasing δεν παρατείνονται λόγω του κόστους παραγωγής. Τα αυτοκίνητα αποσύρονται από τους κατασκευαστές και οδηγούνται για διάλυση.

electric-cars-glassdrive-blog-2

2006-2008: Λανσάρεται το Tesla Roadster Battery Electric Vehicle (Ηλεκτρικό Όχημα με Μπαταρίες ή BEV). Πρόκειται για το πρώτο αμιγώς
ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο που μπορεί να διανύσει περισσότερα από 320 χλμ. ανά φόρτιση με μέγιστη ταχύτητα 200 χλμ./ώρα.

electric-cars-glassdrive-blog-6

Παρόν: Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η ιδέα της χρήσης του ηλεκτρισμού για την κίνηση των αυτοκινήτων δεν είναι καινούργια. Το 2010, πολλοί κατασκευαστές αυτοκινήτων άρχισαν να διαθέτουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο ευρύ κοινό, όπως η Toyota, η Nissan, η Mitsubishi, κ.α. Αυτήν τη στιγμή, η δημοτικότητα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξάνεται χάρη στο οικολογικό τους προφίλ (καθαρά και αθόρυβα) και στις  αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ακριβά και εξακολουθούν να εμφανίζουν ορισμένα μειονεκτήματα, όπως μικρή αυτονομία και παρατεταμένο χρόνο επαναφόρτισης.

Μέλλον: Είναι βέβαιο πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα γίνουν ακόμα πιο οικολογικά χάρη στις νέες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και ηλιακή. Αλλά το εάν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κατακτήσουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς ή όχι, παραμένει αβέβαιο.

electric-cars-glassdrive-blog-1