Το ιπτάμενο αυτοκίνητο έρχεται (;)

Το ιπτάμενο αυτοκίνητο έρχεται (;)

Ενώ τα πρακτικά προβλήματα για τη δημιουργία ενός ιπτάμενου αυτοκινήτου είναι αναρίθμητα, η σλοβακική εταιρεία Aeromobil προσπαθεί σταθερά να τα ξεπεράσει. Σχεδιάζει μάλιστα να παρουσιάσει στο Pioneers Festival (Φεστιβάλ Πρωτοπόρων) στη Βιέννη μια έκδοση έτοιμη για παραγωγή: το «Ιπτάμενο Roadster».

Η τελευταία έκδοση –Aeromobil 3.0– είναι το αποτέλεσμα συνεχούς εργασίας από τον σχεδιαστή Stefan Klein που έχει ξεκινήσει από το 1990. Το πρωτότυπο Aeromobil 2.5 έκανε την πρώτη του πτήση σχεδόν ένα χρόνο πριν (μπορείτε να το δείτε στο βίντεο παρακάτω).

Αυτό το πρωτότυπο αποτελούνταν από ένα ατσαλένιο πλαίσιο και ανθρακονήματα, ζυγίζοντας (άδειο) περίπου 450 κιλά. Η ισχύς του πήγαζε από ένα κινητήρα αεροσκάφους Rotax 912. Για το τελευταίο μοντέλο παραγωγής του Aeromobil δεν έχουν αναφερθεί οποιεσδήποτε αλλαγές σε αυτόν τον τομέα.

Το Aeromobil μεταμορφώνεται από αεροπλάνο σε αυτοκίνητο διπλώνοντας τα πτυσσόμενα φτερά του πίσω από το πιλοτήριο. Αυτά προσαρμόζονται παράλληλα με τον βραχίονα όπου βρίσκεται ο πίσω έλικας, λειτουργώντας και ως σημείο στήριξης για την ουρά του ιπτάμενου αυτοκινήτου.

Παρά το πρόσθετο αμάξωμα, το Aeromobil θα χωρά σε ένα συνηθισμένο χώρο στάθμευσης, ενώ θα κινείται με βενζίνη. Δεδομένου ωστόσο ότι ο κινητήρας Rotax 912 θα απαιτεί βενζίνη από 91 οκτάνια και άνω, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να εφοδιάζουν τον κινητήρα και με υψηλότερης ποιότητας βενζίνη.

Σε λειτουργία αεροπλάνου, το Aeromobil έχει άνοιγμα φτερών 8,2 μέτρα και η οδήγηση αλλάζει μέσω των χειριστηρίων στο πιλοτήριο. Κατά την πτήση, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το ιπτάμενο αυτοκίνητο θα μπορεί να φτάσει την τελική ταχύτητα των 200 χλμ/ώρα με αυτονομία 690 χιλιομέτρων. Στο δρόμο, η τελική ταχύτητα είναι 160 χλμ/ώρα με συνολική αυτονομία τα 500 περίπου χιλιόμετρα.

Λέτε αυτό το ιπτάμενο αυτοκίνητο να μας φέρει πιο κοντά στο μέλλον; Ο χρόνος θα δείξει… Στην Glassdrive πάντως θα κάνουμε σίγουρο ότι θα μπορείτε να κάνετε αλλαγή παρμπρίζ ακόμα και στο ιπτάμενο αυτοκίνητό σας!