Η Βενζίνη του μέλλοντος

Η Βενζίνη του μέλλοντος

Αυτή τη στιγμή, σχεδόν καθολικά, χρησιμοποιούνται μπαταρίες ιόντων λιθίου στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν. Ωστόσο ο συγκεκριμένος τύπος συσσωρευτών είναι κοντά στα όρια της εξέλιξής του. Τι θα δούμε άραγε στο μέλλον όπου η βενζίνη θα αντικατασταθεί από τις μπαταρίες;

Ο μόνος λόγος που δεν έχουν εξαφανιστεί ακόμα οι κινητήρες εσωτερικής καύσης στην αυτοκίνηση, είναι το επίπεδο της τεχνολογίας των μπαταριών. Οι μπαταρίες που χρησιμοποιούν τα σημερινά ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ακριβές και δεν μπορούν να προσφέρουν την απαραίτητη αυτονομία που αναμένει ένας μέσος χρήστης ενώ και ο χρόνος φόρτισης που απαιτείται είναι ιδιαίτερα μεγάλος με αποτέλεσμα το ηλεκτρικό αυτοκίνητο να μην είναι ακόμα δημοφιλές. Τα επόμενα χρόνια τα πράγματα θα αλλάξουν. Δείτε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον…

Μπαταρίες ιόντων λιθίου

Οι μπαταρίες του τύπου αυτού χρησιμοποιούνται σχεδόν καθολικά στα σημερινά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η τεχνολογία τους είναι γνωστή και από πλήθος άλλων συσκευών όπως κινητά τηλέφωνα και laptops που χρησιμοποιούν τους εν λόγω συσσωρευτές ενέργειας.

Οι πιο προηγμένες μπαταρίες λιθίου, μέχρι στιγμής, προσφέρουν θεωρητική αυτονομία μέχρι 536 χιλιόμετρα και απαιτούν χρόνο φόρτισης περίπου 47 ώρες σε κοινή οικιακή πρίζα (Tesla model S 100D). Ο συγκεκριμένος τύπος ωστόσο βρίσκεται σχεδόν στα όρια της εξέλιξής του. Αυτό σημαίνει ότι ο μόνος τρόπος να αυξηθεί η αυτονομία ενός οχήματος με αυτήν την τεχνολογία, είναι απλά να χρησιμοποιηθούν περισσότερες από αυτές σε ένα όχημα με ότι αυτό συνεπάγεται σε όγκο, βάρος και κόστος.

Μπαταρίες λιθίου αέρος

Πρόκειται για έναν τύπο μπαταρίας που ακόμη δεν είναι εμπορικά διαθέσιμος. Η αρχή της λειτουργίας αυτού του τύπου, έχει να κάνει με τη δέσμευση οξυγόνου προκειμένου να γίνει η αντίδραση με το λίθιο για να απελευθερωθεί η ενέργεια. Οι συγκεκριμένες μπαταρίες σε εργαστηριακές δοκιμές έχουν παράξει δεκαπλάσια ειδική ενέργεια σε σχέση με τις σημερινές μπαταρίες λιθίου. Δεν χρησιμοποιούνται ακόμη καθώς υπάρχουν ορισμένα προβλήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί προς το παρόν. Οι επιστήμονες εργάζονται πάνω στη λύση αυτών των προβλημάτων και έχουν ήδη προτείνει κάποιες λύσεις ώστε να γίνει η απαιτούμενη μελέτη πάνω σε αυτές. Ωστόσο μέχρι να εφαρμοστούν, αυτές οι μπαταρίες αν και ιδιαίτερα υποσχόμενες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μαζική κλίμακα.

Μπαταρίες στερεάς κατάστασης

Ένα από τα προβλήματα των μπαταριών λιθίου είναι η ευφλεκτότητα λόγω των υγρών ηλεκτρολυτών που χρησιμοποιούν. Αυτή η ευφλεκτότητα αυξάνει και το κόστος και το μέγεθος της μπαταρίας. Οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης αντικαθιστούν τους υγρούς και εύφλεκτους ηλεκτρολύτες με μεταλλικά ή κεραμικά υλικά, με αποτέλεσμα η μπαταρία να είναι ασφαλέστερη.

Επιπρόσθετο πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι υπόσχονται 2,5 φορές περισσότερη ειδική ενέργεια από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου και πολύ χαμηλούς χρόνους φόρτισης

Το μεγάλο μειονέκτημα, προς το παρόν, είναι η μικρότερη διάρκεια ζωής από τις εκείνες των ιόντων λιθίου, ωστόσο, μέχρι να βγει στην παραγωγή, αυτό αναμένεται να έχει λυθεί.

Κολοσσοί της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας που ασχολούνται με τις μπαταρίες στερεάς κατάστασης όπως η Toyota, η BMW και η Honda τις πιστεύουν πολύ εργάζονται πάνω στην εξέλιξή τους, με τις πρώτες εφαρμογές να αναμένονται στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Αποτελούν τον νούμερο ένα υποψήφιο για την αντικατάσταση των μπαταριών ιόντων λιθίου.

Μπαταρίες γραφενίου

Το γραφένιο είναι μία παραλλαγή του άνθρακα και αποτελείται από άτομα άνθρακα σε γεωμετρία κηρήθρας με πάχος ένα άτομο. Πρόκειται για ένα υλικό με σχεδόν μαγικές ιδιότητες καθώς είναι 200 φορές ισχυρότερο από το ατσάλι, πάρα πολύ ελαφρύ, λιώνει στους σχεδόν 5.000 βαθμούς και είναι καλός αγωγός της θερμότητας και του ηλεκτρισμού. Το εν λόγω υλικό υπόσχεται να βελτιώσει την ειδική ενέργεια των μπαταριών λιθίου κατά περίπου 45% και να μειώσει το χρόνο φόρτισης άνω του 85%. Προς το παρόν μπαταρίες του τύπου αυτού έχει δηλώσει ότι μελετά η Samsung για χρήση σε κινητά τηλέφωνα. Η ίδια εταιρεία είναι μία από τους κύριους προμηθευτές μπαταριών ηλεκτροκίνητων οχημάτων, με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Ποιος τύπος μπαταρίας θα υπερισχύσει θα το μάθουμε σύντομα αλλά για την επισκευή ή την αντικατάσταση του παρμπρίζ του αυτοκινήτου γνωρίζεται ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε την Glassdrive.