Ελαστικά Goodyear που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια

Ελαστικά Goodyear που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια

Τα πρωτότυπα αυτοκίνητα δεν είναι κάτι το καινούργιο, αλλά οι εταιρείες αρχίζουν να παρουσιάζουν ελαστικά που μπορεί να είναι πιο ριζοσπαστικά ακόμα κι από τα αυτοκίνητα τα οποία θα τα «φοράνε».

Εν προκειμένω, η Goodyear στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης δύο νέα πρωτότυπα ελαστικά που καταφέρνουν κάτι πολύ περισσότερο από το απλό κράτημα στο δρόμο. Όπως είπε ο τεχνικός διευθυντής της Goodyear, Joe Zekoski, «Αυτά τα πρωτότυπα ελαστικά επαναπροσδιορίζουν το ρόλο που μπορούν να έχουν τα ελαστικά στο μέλλον». Συνέχισε λέγοντας ότι η εταιρεία ελπίζει ότι τα προϊόντα της θα ενσωματωθούν ακόμα περισσότερο στο συνολικό σχεδιασμό των οχημάτων.

Από  τα πρωτότυπα αυτά ελαστικά Goodyear, το πρώτο ονομάζεται BHO3, και ενώ το όνομα μπορεί να μην ακούγεται τόσο ενδιαφέρον, το ελαστικό έχει μια αρκετά εντυπωσιακή ικανότητα. Η Goodyear ισχυρίζεται ότι μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας τη θερμότητα που δημιουργείται από την κάμψη υπό κανονικές συνθήκες οδήγησης.

Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε δυνητικά να εφαρμοστεί και στα ηλεκτρικά και τα υβριδικά αυτοκίνητα, παρέχοντας μια πρόσθετη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για τη βελτίωση της απόδοσής τους.

Το δεύτερο πρωτότυπο ελαστικό της Goodyear ονομάζεται Triple Tube, και ονομάστηκε έτσι λόγω των τριών εσωτερικών σωλήνων που του επιτρέπουν να αλλάζει σχήμα ανάλογα με τις συνθήκες. Οι τρεις σωλήνες μπορούν να φουσκώνουν πλήρως για να μειωθεί η αντίσταση κατά την κύλιση, ενώ για αποφυγή ολίσθησης σε βρεγμένο δρόμο, φουσκώνει μόνο ο κεντρικός σωλήνας.

Όπως και τα περισσότερα «φανταχτερά» πρωτότυπα αυτοκίνητα, κανένα από αυτά τα ελαστικά δεν προορίζονται άμεσα για παραγωγή. Είναι πρωτίστως ένα εργαλείο της Goodyear για να αναδείξει την ικανότητά της στις καινοτομίες, και ένα ερέθισμα για τους οδηγούς ώστε να οραματιστούν ένα μέλλον που η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται μέσω των ελαστικών…

Goodyear-Tires-Lead