Αυτόνομο λεωφορείο Mercedes

Αυτόνομο λεωφορείο Mercedes

Η Mercedes-Benz δεν σχεδιάζει να δημιουργήσει μόνο αυτόνομα αυτοκίνητα αλλά αυτόνομη τεχνολογία για κάθε μέσο μεταφοράς. Και μία από τις πιο προφανείς περιοχές για να εφαρμοστεί αυτή η τεχνολογία είναι οι δημόσιες συγκοινωνίες, όπου τα οχήματα συνήθως κινούνται με χαμηλότερες ταχύτητες σε καθορισμένες διαδρομές.

Πριν λίγες μέρες η Mercedes μας έδωσε μια γεύση για το πώς θα μπορούσε να είναι το σχεδόν πλήρως αυτόνομο Future Bus (Λεωφορείο του Μέλλοντος), που κυκλοφόρησε στο Άμστερνταμ και κάλυψε μια απόσταση 20 χιλιομέτρων χωρίς την επέμβαση του οδηγού. Η διαδρομή περιελάμβανε πολλές στροφές και σήραγγες και πέρασμα από διασταυρώσεις με φανάρια.

Το σύστημα που χρησιμοποιείται στο αυτόνομο λεωφορείο της Mercedes λέγεται CityPilot και μπορεί να αναγνωρίζει φανάρια, να επικοινωνεί με αυτά και να ρυθμίσει με ασφάλεια την έλευση από αυτά. Μπορεί επίσης να αναγνωρίζει εμπόδια, ιδιαίτερα πεζούς, και να φρενάρει αυτόνομα. Προσεγγίζει τις στάσεις λεωφορείων και σταματά, ανοίγοντας και κλείνοντας τις πόρτες αυτόματα.

Τα πλεονεκτήματα, όπως ισχυρίζεται η Mercedes, είναι βελτιωμένη ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και άνεση. Ταυτόχρονα ανακουφίζει τον οδηγό από αρκετές επαναλαμβανόμενες κινήσεις και η επέμβασή του απαιτείται για περίπλοκες διασταυρώσεις ή σε δρόμους με αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Ο οδηγός μπορεί επίσης να παρέμβει και να πάρει τον έλεγχο αμέσως, εφόσον απαιτείται.

Η Mercedes δεν έχει ανακοινώσει πότε θα γίνει ευρέως διαθέσιμη η αυτόνομη τεχνολογία που παρουσιάστηκε με το Future Bus αλλά δεν φαίνεται ότι θα αργήσει. Άλλες εταιρείες όπως η IBM και η Local Motors έχουν ήδη παρουσιάσει πλήρως αυτόνομα λεωφορεία τα οποία είναι έτοιμα να κυκλοφορήσουν στους δρόμους.