Αγορά αυτοκινήτου: +140% οι πωλήσεις σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο

Αγορά αυτοκινήτου: +140% οι πωλήσεις σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο

Με κατακόρυφη αύξηση στις νέες ταξινομήσεις έκλεισε ο Μάρτιος του 2021 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2020, με τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων να ανακοινώνει πως η μεταβολή στις πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων έφτασε το +140%! Θυμίζουμε πως ο περσινός Μάρτιος ήταν ο πρώτος μήνας του σκληρού lockdown που είχε επιβληθεί από την κυβέρνηση, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και τον προηγούμενο μήνα, είχαμε σαφείς και μεγάλους περιορισμούς στις μετακινήσεις ακόμα και από δήμο σε δήμο.

Συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα σημειώθηκαν 8.984 πωλήσεις καινούριων επιβατικών αυτοκινήτων αντί των 3.743 αυτοκινήτων που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο του 2020. Με θετικό πρόσημο σε σχέση με πέρυσι κλείνει και το πρώτο τρίμηνο του 2021, παρά το γεγονός πως τους δύο πρώτους μήνες του 2020, η αγορά αυτοκινήτου δεν είχε να αντιμετωπίσει την πανδημία και τα προβλήματα που αυτή επιφέρει στις πωλήσεις αυτοκινήτων. Για να μιλήσουμε με νούμερα, το πρώτο τρίμηνο του 2021 σημειώθηκαν 23.439 πωλήσεις, 9,6% περισσότερες σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του 2020 (21.390 αυτοκίνητα).

Μελετώντας τις προτιμήσεις των καταναλωτών για το μήνα Μάρτιο, δεν παρατηρούμε σημαντικές μεταβολές σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2020, με εξαίρεση μία ελαφρά αύξηση των πωλήσεων στις κατηγορίες των μικρών αυτοκινήτων και των Β-SUV. Τα crossover/SUV συνεχίζουν να αποτελούν την πιο δημοφιλή κατηγορία αφού σημείωσαν το 43,8% των συνολικών πωλήσεων του περασμένου μήνα. Αναλύοντας τις πωλήσεις του πρώτου τριμήνου του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, βγάζουμε σε μεγάλο βαθμό τα ίδια συμπεράσματα, δηλαδή μια μεταβολή του ενδιαφέροντος του κοινού στα μικρά αυτοκίνητα και τα B-SUV και την σταθερή τροχιά που σημειώνουν τα SUV, είτε αυτά είναι μικρά, μικρομεσαία ή μεγάλα.

Αντίθετα, σημαντικές διαφοροποιήσεις παρατηρούμε στις προτιμήσεις των καταναλωτών σε ό,τι αφορά το καύσιμο που χρησιμοποιούν τα νέα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν. Τον Μάρτιο του 2021 ταξινομήθηκαν -7,7% (-10,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το 2020) λιγότερα αυτοκίνητα με μοτέρ βενζίνης και -4,2%(-3,6% το πρώτο τρίμηνο) αυτοκίνητα με μοτέρ πετρελαίου, την ίδια στιγμή που τα υβριδικά είδαν τις πωλήσεις του αυξάνονται κατά 7,1% τον προηγούμενο μήνα και κατά 9,4 αν λάβουμε υπόψη τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Σημαντική αύξηση σημειώνουν επίσης τα επαναφορτιζόμενα (ηλεκτρικά και Plug-in) καθώς αύξησαν τις πωλήσεις τους τον προηγούμενο μήνα κατά 5,3% και κατά 4,8 κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, πάντα σε σχέση με πέρυσι.

Πηγή: autotriti.gr
Ανεξάρτητα από τα στατιστικά, για τα κρύσταλλα του αυτοκινήτου σας, εμπιστευτείτε την Glassdrive.