Τι μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις τη ζέστη στο αυτοκίνητο;

Τι μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις τη ζέστη στο αυτοκίνητο;

Οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι μέσα στο αυτοκίνητο, μπορούν να δημιουργήσουν μία αφόρητη κατάσταση γεγονός που αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την κυκλοφορία. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές έρευνες, όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος, καθώς υπό αυτές τις συνθήκες οι οδηγοί κουράζονται περισσότερο και πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα ο ρυθμός αντίδρασης να είναι πιο αργός.

Πως να αφήσετε τη ζέστη έξω από το αυτοκίνητό σας

Το καλοκαίρι, θα πρέπει να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας σε μία σκιερή θέση ή οπουδήποτε αλλού θεωρείτε ότι υπάρχει δροσιά. Η ιδανική περίπτωση είναι ένα υπόγειο γκαράζ. Αν δεν έχετε αυτήν τη δυνατότητα, τότε κάθε είδους ηλιοπροστατευτικά εξαρτήματα θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε ένα μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας. Επίσης, βοηθάει αρκετά αν δεν κλείσετε τελείως τα παράθυρα και αφήσετε μία χαραμάδα ανοικτή. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει κυκλοφορία του αέρα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Ακόμα, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι ο ήλιος δε μένει στάσιμος. Έτσι, εάν παρκάρετε σε μία σκιερή θέση, μπορεί σε λίγες ώρες η σκιά να έχει αλλάξει θέση και το αυτοκίνητό σας να βρίσκεται στον ήλιο. Επιπλέον, θα πρέπει να θυμάστε ότι εάν η εξωτερική θερμοκρασία είναι για παράδειγμα 34 βαθμοί Κελσίου, σε ένα κλειστό αυτοκίνητο έπειτα από τριάντα λεπτά η θερμοκρασία θα είναι 50 βαθμοί Κελσίου! Γι’ αυτό, δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε στο αυτοκίνητο παιδιά ή κατοικίδια ζώα.

Προτού ξεκινήσετε, αερίστε το εσωτερικό

Προτού μπείτε στο αυτοκίνητο, ανοίξτε τα παράθυρα, τις πόρτες και την πόρτα του χώρου των αποσκευών, ώστε να αφήσετε τη ζέστη να βγει έξω και να αεριστεί ο χώρος με φρέσκο αέρα. Οι ειδικοί προτείνουν, ακόμα και αν το αυτοκίνητό σας διαθέτει σύστημα κλιματισμού, να ξεκινήσετε τη διαδρομή σας με ανοιχτά παράθυρα. Από τη στιγμή, που η έντονη ζέστη θα φύγει, το σύστημα κλιματισμού θα μπορέσει να λειτουργήσει με μεγαλύτερη άνεση και η επιθυμητή θερμοκρασία θα έρθει γρηγορότερα.

Μην επιλέγετε πολύ χαμηλή θερμοκρασία στο κλιματιστικό

Η ιδανική θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου κυμαίνεται ανάμεσα στους 20 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Η διαφορά της θερμοκρασίας που θα επιλέξετε για το σύστημα κλιματισμού, σε σχέση με την εξωτερική θερμοκρασία, δεν πρέπει να ξεπερνά τους 6 βαθμούς Κελσίου, διότι υπάρχει κίνδυνος κρυολογήματος ή πρόκλησης προβλημάτων στο κυκλοφορικό σύστημα της καρδιάς. Φροντίστε, επίσης, οι εξαγωγές του αέρα να μην «σημαδεύουν» κατ’ ευθείαν το σώμα, καθώς έτσι μπορεί να προκληθούν ακόμα και μυαλγίες. Προκειμένου να αποφύγετε επικίνδυνες καταστάσεις στις πολύ ζεστές ημέρες, όπως είναι για παράδειγμα η έλλειψης συγκέντρωσης, θα πρέπει να κάνετε στη διαδρομή σας περισσότερα διαλείμματα. Φροντίστε να πίνετε αρκετά υγρά και πάντα να έχετε νερό στο αυτοκίνητο σας.

Ακολουθώντας τα παραπάνω, θα κάνετε τις διαδρομές τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού πιο ευχάριστες και ασφαλείς!

Πηγή: caranddriver.gr

Όσο για τα κρύσταλλα του αυτοκινήτου σας, φροντίζουμε πλήρως εμείς: Glassdrive!