Πρώτες βοήθειες σε μοτοσυκλετιστή

Πρώτες βοήθειες σε μοτοσυκλετιστή

Τα ατυχήματα με μοτοσικλέτες, είτε μικρά είτε πιο σοβαρά, δυστυχώς συμβαίνουν. Και καθότι κάποια στιγμή είναι πιθανό να υπάρξουμε παρόντες σε ένα τέτοιο ατύχημα, είναι σημαντικό να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τον αναβάτη – εφ’ όσον αυτός έχει χτυπήσει, διαφυλλάσοντας ότι όλα θα γίνουν με ασφάλεια.

Το προειδοποιητικό τρίγωνο
Πριν κάνουμε το οτιδήποτε, από τη στιγμή που θα αντιληφθούμε ότι ο οδηγός της μοτοσικλέτας βρίσκεται στο έδαφος, πρέπει να τοποθετήσουμε το σχετικό προειδοποιητικό τρίγωνο, τουλάχιστον σε 100 μέτρα απόσταση από τον πεσμένο άνθρωπο, προκειμένου να μην τον χτυπήσει κάποιο διερχόμενο όχημα.

Τηλέφωνο στο 166 και στην Αστυνομία
Επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις κάθε δευτερόλεπτο είναι κρίσιμο για την υγεία ενός ανθρώπου, ακόμη και αν θεωρούμε ότι ο οδηγός της μοτοσικλέτας δεν έχει χτυπήσει πολύ, πρέπει να ειδοποιήσουμε αμέσως ένα νοσοκομειακό.

Ανοίγουμε το κράνος, αλλά ΔΕΝ ΤΟ ΒΓΑΖΟΥΜΕ
Αφού προσεγγίσουμε τον πεσμένο μοτοσικλετιστή, αρχικά πρέπει να ανοίξουμε τη ζελατίνα του κράνους, προκειμένου να μπορεί να αναπνεύσει καλύτερα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να βγάλουμε το κράνος, γιατί αν έχει τραυματιστεί στην περιοχή του αυχένα, εμείς μπορεί να κάνουμε τα πράγματα χειρότερα. Η διαδικασία αυτή απαιτεί ειδική εκπαίδευση, που μόνο οι τραυματιοφορείς διαθέτουν.

Ελέγξτε το στόμα και τη γλώσσα
Από το χτύπημα και την πτώση, ενδεχομένως στο στόμα του πεσμένου μοτοσικλετιστή να πήγε κάτι από το κράνος που έσπασε. Για να τον βοηθήσουμε, ελέγχουμε, λοιπόν, αν κάτι εμποδίζει την αναπνοή, συμπεριλαμβανομένης και της γλώσσας του, που ίσως έχει γυρίσει. Στην περίπτωση αυτή δοκιμάζουμε να την τραβήξουμε προς τα έξω. Προσοχή όμως, γιατί χρειάζεται πολύ μεγάλη μυική δύναμη και αν δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το πράξουμε σωστά, καλύτερα να το κάνει κάποιος άλλος.

Αν παρ’ ελπίδα χρειαστεί, οι πρώτες βοήθειες σε μοτοσυκλετιστή μπορεί να είναι πολύτιμες. Μακάρι να μη χρειαστεί να τις δώσετε, αλλά είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να τις γνωρίζετε.

Πηγή: http://www.autotriti.gr