Πώς να προστατεύσετε την μπαταρία του αυτοκινήτου σας!

Πώς να προστατεύσετε την μπαταρία του αυτοκινήτου σας!

Οι μπαταρίες αυτοκινήτου διαρκούν κατά μέσο όρο τρία έως τέσσερα χρόνια, αλλά αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να διαφέρει καθώς οι μπαταρίες εξασθενούν στις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Η ακινησία του αυτοκινήτου για μεγάλες περιόδους προκαλεί επίσης εξασθένιση και διαβρώνει τις πλάκες μολύβδου με αποτέλεσμα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα η φθορά να μην επιδιορθώνεται.

Για να αποφευχθεί κάποια πρόωρη βλάβη λόγω τον παραπάνω παραγόντων, είναι απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος και η σωστή συντήρησή της μπαταρίας καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά κυρίως το καλοκαίρι και τον χειμώνα.

Πριν το καλοκαίρι, καλό είναι να ελέγξουμε τη στάθμη του ηλεκτρολύτη και την ικανότητα εκκίνησης με ένα ειδικό μηχάνημα διάγνωσης αλλά και το σύστημα φόρτισης.

Είναι πολύ σημαντικό, να προετοιμάσουμε την μπαταρία μας και τους φθινοπωρινούς μήνες. Εάν υπάρχει κάποιο σημάδι κόπωσης της μπαταρίας στις ήπιες θερμοκρασίες του φθινοπώρου, το καλύτερο είναι να ελέγξουμε ή να αντικαταστήσουμε την μπαταρία.

Συντήρηση Μπαταρίας Αυτοκινήτου τον Χειμώνα.

Τους χειμερινούς μήνες που ο κινητήρας, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας, χρειάζεται περισσότερη ισχύ για να ξεκινήσει είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:

Η σωστή φόρτιση αποτελεί καλό μέτρο ενάντια στο πάγωμα.

Οι πλήρως φορτισμένες μπαταρίες μπορούν να αντέξουν ακόμη και σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, ενώ οι μερικώς αποφορτισμένες μπαταρίες μπορεί να παγώσουν. Φροντίζουμε αραιά και πού να βγούμε μια μεγάλη βόλτα, για να φορτίσουμε τη μπαταρία του οχήματος. Σε περίπτωση ακινησίας, όλες οι ηλεκτρικές συσκευές πρέπει να είναι κλειστές και, αν είναι δυνατόν, αποσυνδέουμε τη μπαταρία.

Ελέγχουμε τακτικά την τάση της μπαταρίας.

Ο έλεγχος συμπεριλαμβάνει την μέτρηση της τάσης χρησιμοποιώντας ένα βολτόμετρο, το οποίο θα πρέπει να δείχνει τάση 12,40 volt ή περισσότερο, την ικανότητα εκκίνησης με ένα ειδικό μηχάνημα διάγνωσης καθώς και το σύστημα φόρτισης.

Οι πλάκες μολύβδου πρέπει να καλύπτονται από τα υγρά της μπαταρίας.

Σε περίπτωση που χρειαστεί, συμπληρώνουμε αποταγμένο νερό. Προσοχή, όμως, γιατί το υγρό της μπαταρίας είναι όξινο.

Τακτικός έλεγχος καλωδίων με τους ακροδέκτες.

Ελέγχουμε τακτικά, ώστε να πιάνουν σφιχτά τα καλώδια με τους ακροδέκτες τους στους πόλους της μπαταρίας.

Ενδεδειγμένος τρόπος εκκίνησης αυτοκινήτου

Κατά την εκκίνηση του αυτοκινήτου βάζουμε πρώτα εμπρός τον κινητήρα και μετά ανοίγουμε τα ενεργοβόρα συστήματα όπως τον κλιματισμό, το θερμαινόμενο παρμπρίζ, κλπ. Επίσης είναι σημαντικό να προθερμάνουμε τον κινητήρα πριν ξεκινήσουμε.

Συντήρηση μπαταρίας αυτοκινήτου.

Κρατάμε καθαρούς τους πόλους της μπαταρίας περνώντας του με ειδικό αντισκωριακό γράσο διότι η σκουριά εμποδίζει την παροχή ρεύματος. Καθαρίζουμε τη μπαταρία τακτικά με ένα αντιστατικό πανάκι, ώστε να μη μαζεύεται ανάμεσα στους πόλους βρωμιά και υγρασία.

Καθαρισμός μπαταρίας αυτοκινήτου.

Σε περίπτωση διάβρωσης (θειίκωσης) γύρω από τους πόλους, χρησιμοποιούμε μια σκληρή βούρτσα και διάλυμα μαγειρικής σόδας, για να καθαρίσουμε. Το διάλυμα σόδας, έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει το θειικό οξύ του ηλεκτρολύτη που προκαλεί την διάβρωση. Κατόπιν, ξεπλένουμε με καθαρό νερό και σκουπίζουμε καλά τους πόλους.

Ελέγχουμε το δυναμό.

Προσέχουμε, ώστε να είναι πάντα σωστά τεντωμένος ο ιμάντας του δυναμό, για να εφοδιάζει με όσο ρεύμα χρειάζεται τη μπαταρία.

Ελέγχουμε τη σωστή στήριξη της μπαταρίας.

Πρέπει να είναι καλά στερεωμένη στη βάση της, για να αποφευχθούν οι υπερβολικές δονήσεις.

Απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο τεχνικό.

Αν η μπαταρία του αυτοκινήτου εμφανίσει κάποιο από τα παρακάτω προβλήματα απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο τεχνικό.

  • Το κάλυμμα ή το κουτί δείχνουν να έχουν υποστεί ζημιά ή αναπτύσσουν υψηλή θερμοκρασία.
  • Τα άκρα δείχνουν να «γυρίζουν» προς τα έξω.
  • Οι ακροδέκτες που βρίσκονται στα πλάγια παρουσιάζουν συμπτώματα αυξημένης ροπής.

Οι μπαταρίες δεν δίνουν προειδοποιητικά σήματα πριν αδειάσουν τελείως.  Γι’ αυτό επιβάλλεται να ελέγχουμε και να φορτίζουμε την μπαταρία μας σε τακτά διαστήματα. Τον χειμώνα ακολουθώντας όλα τα παραπάνω για τη σωστή συντήρηση των μπαταριών των αυτοκινήτων, μειώνεται δραστικά η πιθανότητα να αδειάσουν ξαφνικά και να μην πάρει εμπρός το όχημά σας.


Όσο για τα κρύσταλλα του αυτοκινήτου σας, φροντίζουμε πλήρως εμείς: Glassdrive!