Πλύσιμο του Αυτοκινήτου: Κάντε το Σωστά!

Πλύσιμο του Αυτοκινήτου: Κάντε το Σωστά!

«Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά» λέει η γνωστή ρήση, και εδώ μπορείτε να βρείτε μια σύντομη λίστα από οδηγίες και συμβουλές, ώστε το πλύσιμο του αυτοκινήτου σας να γίνει με τον πιο σωστό τρόπο και να το φέρετε στο 100% της αρχοντιάς του!

 Το πλύσιμο του αυτοκινήτου είναι μία από τις πιο συνηθισμένες εργασίες γύρω από τη συμβίωση με ένα αυτοκίνητο αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει μυστικά και σημεία τα οποία χρειάζονται προσοχή. Το αντίθετο μάλιστα. Το πλύσιμο είναι κρίσιμο ως προς την προστασία του οχήματος και τον περιορισμό της φθοράς από την επαφή του με τους ρυπογόνους παράγοντες της ατμόσφαιρας: σκόνη, γύρη, έντομα, περιττώματα πουλιών κλπ. Το καλό και τακτικό πλύσιμο μπορεί σε βάθος χρόνου να εξασφαλίσει μια καλή προστασία όχι μόνο στο αμάξωμα αλλά και στην ίδια τη μεταπωλητική αξία του αυτοκινήτου αφού μια καλή, λαμπερή βαφή χωρίς σπασίματα, θαμπάδες και γρατζουνιές μπορεί να σας αποφέρει μερικές εκατοντάδες ευρώ παραπάνω από ότι αρχικά περιμένατε. Αν το πλύσιμο γίνεται όμως με λάθος τρόπο, μπορεί να προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα και, σε βάθος χρόνου, το όχημα να δείχνει περισσότερο ταλαιπωρημένο από ότι θα μπορούσε και από ότι θα ταίριαζε στην ηλικία του. Διαβάστε λοιπόν παρακάτω μερικές σύντομες και απλές οδηγίες, αρπάξτε έναν κουβά και «ορμήξτε» στον καθαρισμό του τετράτροχου συντρόφου σας. Να σημειωθεί ότι μετά το πλύσιμο η φροντίδα δεν τελειώνει και εναπόκειται πια στον καθένα το πόσο τελειομανής θέλει να γίνει!

 1. Προτιμήστε την σκιά.
  Πρώτη και βασικότερη συμβουλή είναι ότι το πλύσιμο πρέπει να γίνεται σε σημείο σκιερό. Μια πυλωτή, ένας χώρος με τέντα ή ένα κλειστό πάρκινγκ με δυνατότητα απομάκρυνσης του νερού είναι σημεία που βολεύουν. Η σκιά εξυπηρετεί στο να μην μείνουν στίγματα πάνω στο αυτοκίνητο. Ο ήλιος και η ζέστη εξαφανίζουν πολύ γρήγορα το νερό από το αμάξωμα όσο εμείς το σαπουνίζουμε με αποτέλεσμα να μένουν υπολείμματα της καθαριστικής ουσίας. Επιπλέον, η έντονη θερμοκρασία μπορεί να εξατμίσει και πολλά από τα χρήσιμα συστατικά των χημικών που θα χρησιμοποιήσουμε, μειώνοντας τη δύναμή τους.
 2. Το «μυστικό» με τους 2 κουβάδες κουβαδες
  Όλοι ξέρουν ότι το σπιτικό self service πλύσιμο απαιτεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έναν καλού μεγέθους κουβά. Λίγοι γνωρίζουν όμως τη συνταγή με τους δύο κουβάδες. Στον έναν βάζουμε το νερό και το σαμπουάν του αυτοκινήτου και είναι αυτός με τον οποίο θα πλύνουμε. Ο δεύτερος έχει μόνο καθαρό νερό μέσα και χρησιμεύει για να ξεβγάζουμε το σφουγγάρι μας πριν φορτώσουμε νέα ποσότητα σαπουνάδας και επιστρέψουμε στο όχημα. Το ξέβγαλμα του σφουγγαριού στον κουβά της σαπουνάδας θα επαναφέρει σκόνες και βρωμιές στο αυτοκίνητο και όχι μόνο δε θα καθαρίσουμε όπως θα θέλαμε αλλά ενδέχεται να βλάψουμε το χρώμα πλένοντας με σφουγγάρι γεμάτο σωματίδια.
 3. Οι σωστές κινήσεις κινηση
  Κάθε καλό πλύσιμο ξεκινά με καλό κατάβρεγμα του αυτοκινήτου με νερό προκειμένου να μαλακώσουν οι βρωμιές και να απομακρύνονται πιο εύκολα. Ένα από τα διάφορα «κανόνια» αφρού τα οποία υπάρχουν στην αγορά εξυπηρετούν πολύ εδώ, καθώς «ασπρίζουν» γρήγορα το όχημα και το μουλιάζουν αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα του πλυσίματος αλλά και το κόστος σημαντικά. Κατόπιν ξεκινάμε το σαπούνισμα, πάντα από πάνω προς τα κάτω, διότι στις χαμηλότερες περιοχές συγκεντρώνεται η περισσότερη βρωμιά και αφενός δε θέλουμε να τη μεταφέρουμε με το σφουγγάρι στα ψηλότερα σημεία, αφετέρου δεν κινδυνεύουμε να λερώσουμε περιοχή που έχουμε ήδη καθαρίσει. Η κίνηση του χεριού είναι ευθεία και όχι κυκλική, ενώ μπορείτε να ξεβγάζετε τοπικά κάποια σημεία αμέσως μετά το σαπούνισμα έτσι ώστε να μη μένουν στίγματα. Σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει κι ένα γρήγορο δεύτερο χέρι σαπουνάδας πριν το τελικό ξέβγαλμα. Στις σκληρές βρωμιές ψεκάζετε καθαριστικό πριν το βασικό πλύσιμο προκειμένου να μουλιάσει. Επίσης μετά το πλύσιμο εξετάστε με το μάτι και το χέρι τις επιφάνειες για να εντοπίσετε περιοχή η οποία δεν καθάρισε καλά.
 4. Κατάλληλα υλικά
  Το σπιτικό πλύσιμο μπορεί να αποδειχτεί πιο οικονομικό διότι π.χ. με ένα μπουκάλι σαμπουάν, με ένα καλό σφουγγάρι και τα ανάλογα πανιά θα κάνουμε πολλά πλυσίματα και σε βάθος χρόνου θα κάνουμε απόσβεση. Αξίζει λοιπόν να δώσουμε κάποια ευρώ αρκεί να γίνει με προσοχή. Κατ’ αρχάς επιλέξτε τα σαμπουάν που είναι ειδικά για αυτοκίνητο και μην καταφεύγετε σε οικιακά καθαριστικά (πιάτων ή γενικής χρήσεως). Συνήθως αυτά είναι πολύ σκληρά για το αυτοκίνητο και ακόμα και να μη βλάψουν το χρώμα θέτουν σε κίνδυνο σίγουρα τις ελαστικές τσιμούχες σε πόρτες, παρμπρίζ και παράθυρα. Επίσης ένα δίλημμα είναι το αν θα επιλέξετε κλασσικό σφουγγάρι ή κάποιο από τα καθαριστικά γάντια. Η δεύτερη περίπτωση είναι μάλλον προτιμότερη διότι επιτρέπει να ασκήσετε πιο στοχευόμενη πίεση με τα δάχτυλα πάνω σε σημεία που θέλουν επιμονή, ενώ η κίνηση είναι συνολικά πιο φυσική και πιο ξεκούραστη από το να σφίγγετε συνέχεια ένα σπόγγο στην παλάμη σας.
 5. Στέγνωμα στεγνωμα
  Ακούγεται ως το πιο εύκολο αλλά δεν είναι. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει το στέγνωμα αλλά ο βασικός είναι να γίνει γρήγορα. Καλό εργαλείο εδώ η χρήση της ελαστικής λεπίδας η οποία μπορεί να απομακρύνει με μια κίνηση το 80% του νερού μας επιφάνειας. Τα πανιά με μικρο-ίνες μπορούν να αναλάβουν το έργο στη συνέχεια, όπως και αντίστοιχα τα γνωστά συνθετικά δερμάτινα υλικά.
 6. Κάντε το ευχάριστο!
  Τo πλύσιμο μπορεί να γίνει πολύ πιο ευχάριστη διαδικασία αν γίνει με παρέα. Πλύνετε παρέα με ένα φίλο, με την/το σύζυγο σας ή το παιδί σας. Έναν καφέ στο χέρι, λίγη μουσική από το όχημα και ούτε που θα καταλάβετε πόσο ευχάριστα θα περάσει η ώρα.
 7. Συχνότητα πλυσίματος
  Δεν υπάρχει κανόνας στη συχνότητα. Άλλοι πλένουν κάθε βδομάδα, άλλοι πολύ πιο αραιά. Προκειμένου να αποφασίσετε, συνεκτιμήστε τις καθημερινές σας αποστάσεις, αν κινείστε σε επιβαρυμένες αστικές ή βιομηχανικές περιοχές, αν φυλάσσεται το όχημα σε γκαράζ, αν οι καιρικές συνθήκες είναι ήπιες κλπ. Γενικά, μία φορά το μήνα ή κάθε ενάμιση μήνα μοιάζει ένα καλό διάστημα, με ενδελεχή πλυσίματα στο τέλος του χειμώνα και του καλοκαιριού.

Πολλοί οδηγοί θεωρούν ότι τα αυτόματα πλυντήρια είναι επικίνδυνα για τη βαφή. Αυτό ίσως ίσχυε πιο παλιά καθώς πλέον οι τεχνολογίες των υλικών έχουν αλλάξει και οι βούρτσες είναι πολύ φιλικές προς το αμάξωμα. Υπάρχουν και σχετικές έρευνες οι οποίες έχουν δείξει ότι το επαγγελματικό πλύσιμο χειρός προκαλούσε πιο πολλές γρατζουνιές. Σε κάθε περίπτωση η κατανάλωση νερού είναι σταθερή και πιο κοντρολαρισμένη σε ένα πλυντήριο – γεγονός κρίσιμο για όσους έχουν πιο ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση. Το κόστος σε χρήματα βέβαια είναι σεβαστό. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και self service πλυντήρια. Εκεί θα χρησιμοποιήσετε τοπ εξοπλισμό με ελεγχόμενο κόστος ενώ θα έχετε και το «καύχημα» ότι το φροντίσατε μόνοι σας το όχημα! Σε κάθε περίπτωση, αν επιλέξετε το πλύσιμο «στο χέρι» οι παραπάνω συμβουλές θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες!

 

Πηγή: autotriti


Glassdrive: Οι δικοί σας ειδικοί στα κρύσταλλα αυτοκινήτων!