Πάγος στο αυτοκίνητο; Τι να κάνετε

Πάγος στο αυτοκίνητο; Τι να κάνετε

Επειδή οι μεταβολές του καιρού είναι ξαφνικές και ο πάγος μπορεί να γίνει εχθρός για την καλή κατάσταση του αυτοκινήτου σας, παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε κάποιες πρακτικές συμβουλές για να γλιτώσετε ταλαιπωρία, χρόνο αλλά και νεύρα…

  1. Παγωμένο παρμπρίζ

ξυστης-παρμπριζΕδώ είναι καλό να λειτουργούμε προληπτικά και να καλύπτουμε τις κρύες νύχτες το παρμπρίζ με ειδικό προστατευτικό. Αν πιάσει πάντως πάγο, απαγορεύεται δια ροπάλου το ζεστό νερό, γιατί μπορεί να διαλύσει το κρύσταλλο. Εδώ υπάρχει μόνον η παλιά, δοκιμασμένη λύση του ξύστη, του οποίου η χρήση έχει τα δικά της μυστικά. Έτσι, τραβάμε τον ξύστη από τα άκρα προς τα μέσα και από πάνω προς τα κάτω και αποφεύγουμε τις κυκλικές κινήσεις. Δεν φτάνουμε όμως εντελώς έως τα άκρα, για να μην κάνουμε ζημιά στις λαστιχένιες τσιμούχες, ενώ κρατάμε τον ξύστη σε μικρή γωνία με το παρμπρίζ και δεν τον πιέζουμε με δύναμη.

  1. Κολλημένοι υαλοκαθαριστήρες

Τους ανασηκώνουμε από το βράδυ, για να μην τους δούμε κολλημένους την άλλη ημέρα το πρωί. Αν έχουν κολλήσει πάντως, δεν τους τραβάμε με δύναμη, γιατί καταστρέφονται εύκολα. Το καλύτερο είναι να τους ραντίσετε ελαφρά με αντιψυκτικό για το παρμπρίζ, να περιμένετε λίγο να δράσει και μετά να προσπαθήσετε να τους ανασηκώσετε απαλά.

  1. Θολωμένο παρμπρίζ

Καθαρίστε καλά το παρμπρίζ και τα παράθυρα εσωτερικά, γιατί έτσι θολώνουν δυσκολότερα. Επίσης το νερό που απορροφούν από τα παπούτσια μας οι μοκέτες και τα πατάκια συμβάλλει στο θόλωμα των γυάλινων επιφανειών, οπότε να τα τινάζετε όσο γίνεται καλύτερα, πριν μπείτε στο αυτοκίνητο.

  1. Δεν ανοίγει η πόρτα

Αν παγώσει η πόρτα και δεν ανοίγει, πιέστε την προσεκτικά προς το εσωτερικό του αυτοκινήτου. Με λίγη τύχη, σπάει έτσι ο πάγος και λύνεται το πρόβλημα. Σε καμία περίπτωση δεν τραβάμε με βία την πόρτα, γιατί κάνουμε ζημιά στις ευαίσθητες ελαστικές τσιμούχες της. Αν δεν βοηθήσει η πίεση, κοιτάξτε μήπως ανοίγει κάποια άλλη πόρτα του οχήματος και μετά περάστε στο κάθισμα του οδηγού και ανοίξτε τη θέρμανση, μόλις βάλετε μπροστά το μοτέρ. Όταν θα έχετε φτάσει στον προορισμό σας, θα ανοίγει η πόρτα του οδηγού. Βοήθεια μπορεί να δώσει και το ζεστό νερό. Μπορείτε να ρίξετε λίγο ζεστό νερό γύρω από το πλαίσιο της πόρτας, προσέχοντας όμως πολύ, ώστε να μην πέσει πάνω στο τζάμι.

  1. Κρύος κινητήρας

Ελέγξτε σε ένα συνεργείο ή βενζινάδικο μέχρι ποιες θερμοκρασίες σας καλύπτει το αντιψυκτικό του κινητήρα σας και συμπληρώστε οπωσδήποτε, αν διαπιστώσετε ότι δεν αρκεί για επίπεδα κάτω από το μηδέν. Απαράβατος κανόνας: Δεν ξεκινάμε ποτέ, αν έχει πιάσει πάγο ο κινητήρας.

  1. Οδήγηση με κρύο κινητήρα

Ξεκινώντας με κρύο κινητήρα αποφεύγουμε οπωσδήποτε τις υψηλές στροφές, ενώ δεν ζορίζουμε τη μίζα αν δεν παίρνει αμέσως μπροστά το αυτοκίνητο. Σε τέτοιες περιπτώσεις γυρνάμε τη μίζα για περίπου πέντε δευτερόλεπτα και αν δεν πάρει εμπρός ο κινητήρας, επαναλαμβάνουμε την προσπάθεια μετά από τουλάχιστον μισό λεπτό. Έτσι αποφεύγουμε τη φθορά της μίζας, αλλά και το μπούκωμα του κινητήρα.

Σημαντικό! Όταν βάζουμε μπροστά το αυτοκίνητό μας τον χειμώνα, κλείνουμε προηγουμένως οτιδήποτε καταναλώνει ενέργεια, όπως για παράδειγμα τον κλιματισμό, το θερμαινόμενο παρμπρίζ, τα φώτα, τους υαλοκαθαριστήρες, κλπ.

Πάγος στο αυτοκίνητο; Κανένα πρόβλημα. Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές και καλή σας οδήγηση!


 

Glassdrive: Οι δικοί σας ειδικοί στα κρύσταλλα αυτοκινήτου!