Οι 5 κανόνες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

Οι 5 κανόνες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

Με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας, είναι ώρα να μάθουμε μερικά πράγματα γι’ αυτά.

 

Τύποι βυσμάτων φόρτισης

Τα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα που πωλούνται στην Ε.Ε είναι εξοπλισμένα με καλώδιο φόρτισης με την ονομασία Type2 για φόρτιση AC (εναλλασσόμενο ρεύμα). Οι συσκευές ημιταχείας φόρτισης (wallbox) είναι ειδικές συσκευές που παρέχουν εναλλασσόμενο ρεύμα με ισχύ από 3,7kW έως 22kW με τη χρήση του βύσματος Type 2. Οι σταθμοί ταχυφόρτισης παρέχουν είτε συνεχές ρεύμα (DC) έντασης ως 50 kW σήμερα και εώς 150 kW πολύ σύντομα, είτε και εναλλασσόμενο (AC) με ισχύ έως 44 kW για οχήματα που διαθέτουν ενσωματωμένο ταχυφορτιστή. Η φόρτισή τους γίνεται με τη χρήση των βυσμάτων CCS ή CHAdeMO.

 

Πως και που φορτίζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να φορτίσουν είτε από οικιακή πρίζα είτε από wallbox (ημιταχεία φόρτιση) είτε από ταχυφορτιστές. Στην πρώτη περίπτωση φόρτισης από οικιακή πρίζα, ο χρόνος φόρτισης είναι πολύ μεγάλος και μπορεί να φτάσει έως και τις 40 ώρες φόρτισης. Στη δεύτερη περίπτωση απαιτείται η εγκατάσταση του wallbox σε ιδιωτικό χώρο, πράγμα το οποίο αυξάνει ακόμα περισσότερο το κόστος για τον χρήστη. Από άποψη φόρτισης, αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αφού δεν «ταλαιπωρεί» τη μπαταρία και τους κύκλους φόρτισής της, ενώ φορτίζει σε λογικά χρονικά πλαίσια εντελώς τη μπαταρία του αυτοκινήτου. Η τρίτη περίπτωση ενδείκνυται για μία άμεση φόρτιση, περίπου στα 45 λεπτά για να φορτίσει το 80% της μπαταρίας. Ταχυφορτιστές μπορείτε να συναντήσετε σε Σ.Ε.Α., μεγάλους χώρους στάθμευσης, σούπερ μάρκετ κλπ. Στην Ελλάδα, υπάρχουν περίπου 100 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων (περίπου 15 ταχυφορτιστές ισχύος 50kW).

 

Τι πρέπει να προσέξω και τι διαφορά έχουν στην οδήγησή τους;

Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο οδηγείται όπως ένα συμβατικό με αυτόματο κιβώτιο, δηλαδή πατώντας γκάζι και φρένο. Βέβαια εδώ υπάρχει και το ενδιάμεσο στάδιο, εκείνο που ο οδηγός αφήνει το πόδι του από το γκάζι. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε αυτή την κατάσταση μπαίνουν άμεσα σε λειτουργία ανάκτησης ενέργειας. Στην πράξη αυτό είναι σαν να πατάς ελαφρά φρένο και ίσως είναι λίγο περίεργο στην αρχή για τον οδηγό, ωστόσο μετά από λίγο μπορεί να το κινήσει αποκλειστικά με τη σωστή δοσολογία γκαζιού. Επιταχύνουν πιο γρήγορα και ακούγεται ένας ανεπαίσθητος ήχος κατά την κίνησή τους για να ειδοποιούνται κυρίως οι πεζοί. Γενικότερα είναι πολύ ευχάριστα στην οδήγησή τους ιδιαίτερα όταν οι μπαταρίες είναι αρκετά φορτισμένες.

 

Tι πραγματικά συμβαίνει με την αυτονομία τους;

Μπαίνοντας σήμερα σε κάποιο ηλεκτρικό μοντέλο σε κυριεύει ένα περίεργο συναίσθημα το οποίο ονομάζεται «range anxiety», η αγωνία δηλαδή ότι δεν θα σου φτάσει η μπαταρία για να πας εκεί που θέλεις. Σήμερα με υπολογισμούς από τις ίδιες τις εταιρείες, η μέση πραγματική αυτονομία στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι από 220 έως 230 χλμ., γεγονός που σημαίνει ότι κάποια αυτοκίνητα έχουν ακτίνα δράσης έως 200 χλμ. και άλλα προσεγγίζουν τα 280 χλμ. ή και λίγο παραπάνω. Στα ηλεκτρικά όμως έχουμε περισσότερους παράγοντες που επηρεάζουν την αυτονομία. Οι χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες, η κίνηση στον εκάστοτε δρόμο και η χρήση κλιματισμού περιορίζει σημαντικά την αυτονομία παράλληλα βέβαια με τις άλλες οδηγικές συνήθειες που επηρεάζουν και ένα αυτοκίνητο με θερμικό κινητήρα (το βάρος, ο όγκος, οι οδηγικές συνήθειες, η επιθετική οδήγηση κ.λπ.).

 

Ακριβά στην αγορά, πάμφθηνα στη χρήση

Αρχικά, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι τουλάχιστον 50% ακριβότερα από αντίστοιχα συμβατικά μοντέλα με θερμικό κινητήρα στην αγορά τους. Αυτό, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, οφείλεται στο κόστος της μπαταρίας. Από την άλλη ωστόσο, το πολύ χαμηλό κόστος φόρτισης, μειώνει κατά πολύ το κόστος μετακίνησης και το κυνήγι της χαμηλής κατανάλωσης. Παράλληλα έχουν και χαμηλότερο κόστος service αφού απαιτούν μόνο τα αναλώσιμα. Λάστιχα, φρένα, πλυστικά υγρά, φίλτρο καμπίνας και τεχνικοί έλεγχοι είναι οι μοναδικές εργασίες που γίνονται στις επισκέψεις σας στο συνεργείο. Αυτό προσφέρει και μεγαλύτερο όριο ζωής από ένα συμβατικό όχημα, εκτός από τη μπαταρία που ίσως χρειαστεί αντικατάσταση μετά τα 8 χρόνια που δίνουν εγγύηση οι κατασκευαστές.

 

Αυτά για τη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Για επισκευή ή αντικατάσταση των κρυστάλλων του αυτοκινήτου σας, εμπιστευτείτε τους ειδικούς! Glassdrive.