Οδική ασφάλεια και παρμπρίζ αυτοκινήτου

Οδική ασφάλεια και παρμπρίζ αυτοκινήτου

Η οδική ασφάλεια επηρεάζεται από ένα φθαρμένο παρμπρίζΚαθώς το παρμπρίζ σας υποβάλλεται διαρκώς στη λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων και βομβαρδίζεται από χαλίκια, άμμο και βρωμιά, φθείρεται και υποβαθμίζεται καθώς περνάει ο χρόνος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το φθαρμένο παρμπρίζ να αυξάνει τον κίνδυνο αντανακλάσεων που θαμπώνουν τον οδηγό, πράγμα που σημαίνει ότι ο οδηγός δεν διακρίνει εγκαίρως αντικείμενα ή ανθρώπους επάνω ή δίπλα στο δρόμο.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Οδικής Έρευνας και Έρευνας Μεταφορών της Σουηδίας (VTI) διεξήγαγε μία μελέτη προσομοίωσης, κατά την οποία μελετήθηκε η συμπεριφορά 24 οδηγών χρησιμοποιώντας τρία παρμπρίζ, ένα καινούργιο, ένα χρησιμοποιημένο για 150.000 χλμ. και ένα χρησιμοποιημένο για 350.000 χλμ. Κατά τη δοκιμή, η προσομοίωση του ηλιακού φωτός έγινε με μία λάμπα.  Όλοι οι οδηγοί οδήγησαν την ίδια διαδρομή τρείς φορές, κατά την οποία έπρεπε να αποφύγουν δύο εμπόδια.

Τα άτομα που συμμετείχαν στη δοκιμή έκριναν πως ήταν σχετικά ρεαλιστική. Τα αποτελέσματα της δοκιμής αποδεικνύουν ότι η ορατή απόσταση στα χρησιμοποιημένα παρμπρίζ μειώνεται κατά 65% κατά μέσο όρο, καθώς τα εμπόδια διακρίνονται πιο αργά σε ένα χρησιμοποιημένο παρμπρίζ. Ο οδηγός άσκησε μεγαλύτερη ισχύ πέδησης και χρειάστηκε να επέμβει πιο δραστικά για να αποφύγει το εμπόδιο, γεγονός που μειώνει την οδική ασφάλεια.

Πρόσκρουση σε εμπόδια

Καινούργιο παρμπρίζ                                      0% προσκρούσεις

Χρησ. παρμπρίζ (150.000 χλμ.)                     4% προσκρούσεις

Χρησ. παρμπρίζ (350.000 χλμ.)                     8% προσκρούσεις

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος όταν κανείς οδηγεί με φθαρμένο παρμπρίζ υπό δύσκολες συνθήκες, όπως φώτα από την αντίθετη κατεύθυνση. Καθώς γνωρίζουμε ότι ένας σημαντικός αριθμός των οχημάτων που κυκλοφορούν σήμερα έχουν παρμπρίζ που έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερα από 150.000 χλμ., αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.