Οδηγώντας στην Ευρώπη

Οδηγώντας στην Ευρώπη

Ας ξεκινήσουμε με κάποιους απλούς κανόνες και νόμους… σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οδήγηση γίνεται στη δεξιά πλευρά του δρόμου, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Μάλτα και την Κύπρο. Και λίγη ιστορία: Γνωρίζατε ότι ο Ναπολέοντας αποφάσισε να οδηγεί στα δεξιά; Στο παρελθόν, οι περισσότεροι έμεναν στην αριστερή πλευρά του δρόμου καθώς αυτό ήταν βολικότερο για τους ελιγμούς με άλογο.

Για την πλειοψηφία των Ευρωπαίων είναι προφανές ότι η χρήση ζωνών ασφαλείας (τόσο για τους μπροστά όσο και για τους πίσω επιβάτες) καθώς και η χρήση παιδικών καθισμάτων για τη μεταφορά παιδιών είναι υποχρεωτική. Σχεδόν όλες οι χώρες απαγορεύουν τη χρήση κινητού τηλεφώνου χωρίς σύστημα hands-free. Τι ισχύει όμως σε σχέση με τους υπόλοιπους κανόνες κυκλοφορίας; Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς πολλοί κανόνες και νόμοι οδικής κυκλοφορίας διαφέρουν μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., όπως άλλωστε και τα πρόστιμα.

Διαβάστε τις παρακάτω ερωτήσεις: γνωρίζετε την απάντηση για όλες τις χώρες της Ε.Ε.; Εάν όχι, φροντίστε να ελέγξετε τους κανόνες προτού ξεκινήσετε το ταξίδι σας.

• Τι πρέπει να έχω στο αυτοκίνητό μου; Π.χ. γιλέκα ασφαλείας, προειδοποιητικά τρίγωνα, κουτιά πρώτων βοηθειών, ανταλλακτικές λυχνίες, πυροσβεστήρα, συσκευή μέτρησης αλκοόλ, εφεδρικά γυαλιά, κτλ.;
• Πόσες μπύρες μπορώ να πιω; Ποιο είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο αλκοόλης στο αίμα;
• Υπάρχουν χώρες στις οποίες δεν ισχύει μέγιστο όριο ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους;
• Το όριο ταχύτητας 50 χλμ/ώρα εντός κατοικημένων περιοχών είναι το ίδιο σε ολόκληρη την Ε.Ε.;
• Μπορώ να έχω σύστημα εντοπισμού ραντάρ ή GPS με σύστημα εντοπισμού ραντάρ στο αυτοκίνητό μου;
• Είμαι υποχρεωμένος/-η να έχω πάντοτε αναμμένους τους προβολείς μου;
• Χρειάζομαι σήμα διοδίων («vignette»); • Υπάρχουν ζώνες χαμηλών εκπομπών με ειδικές απαιτήσεις;
• Ποιοι είναι κανόνες για αυτοκίνητα με τρέιλερ-τροχόσπιτο (συγκεκριμένο βάρος ή διαστάσεις) και για οδηγούς μηχανής;
• Πως πληρώνει κανείς σε περίπτωση που του επιβληθεί πρόστιμο;

Εδώ βλέπετε τις απαντήσεις για κάποιες από αυτές τις ερωτήσεις σε 6 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες:

πίνακας-glassdrive-απαντήσεις

Πολλοί οδηγοί που παραβίαζαν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας σε ξένη χώρα έμεναν ατιμώρητοι λόγω της ελλιπούς συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. Όμως το 2013 τέθηκε σε ισχύ μία νέα οδηγία, η οποία υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να μοιράζονται μεταξύ τους πληροφορίες.

Για την οδήγηση αυτοκινήτου στις περισσότερες χώρες ισχύει ελάχιστο όριο ηλικίας 18 ετών. Εάν θέλει κανείς να ενοικιάσει ένα αυτοκίνητο, η ελάχιστη ηλικία κυμαίνεται μεταξύ 20 και 23 ετών. Ενδέχεται να ισχύει και μέγιστο όριο ηλικίας, το οποίο ξεκινάει από τα 65 χρόνια.

Για να οδηγήσετε ένα αυτοκίνητο, φροντίστε να βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε ένα έγκυρο δίπλωμα οδήγησης, το οποίο έχει εκδοθεί εντός της Ε.Ε. Απαιτείται επίσης ένα πιστοποιητικό ταξινόμησης του αυτοκινήτου. Σημειώστε ότι από το 2013 η έντυπη έκδοση έχει αντικατασταθεί από μία πλαστική κάρτα.

Η βασικότερη ασφάλιση αστικής ευθύνης είναι η τυπική ασφαλιστική κάλυψη για να οδηγεί κανείς στην Ευρώπη. Εάν διαθέτετε συμπληρωματικές ασφαλίσεις, ελέγξτε κατά πόσο αυτές ισχύουν και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να πάρετε μαζί σας την πράσινη κάρτα σας και την Ευρωπαϊκή Δήλωση Τροχαίου Ατυχήματος, καθώς αναγνωρίζεται διεθνώς και καθιστά ευκολότερη την υποβολή μίας αξίωσης αποζημίωσης. Εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε με αυτοκίνητο που ανήκει σε άλλον, βεβαιωθείτε ότι έχετε μία υπογεγραμμένη δήλωση από τον κάτοχο του αυτοκινήτου για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα.

Εάν ταξιδέψετε στο εξωτερικό με το αυτοκίνητό σας, έχετε κατά νου τα εξής σημεία:
1. Εξοπλίστε το αυτοκίνητό σας με τον απαιτούμενο εξοπλισμό οδήγησης
2. Γνωρίζετε τους κανόνες κυκλοφορίας, τα όρια ταχύτητας & τις πινακίδες κυκλοφορίας
3. Έχετε ένα έγκυρο δίπλωμα οδήγησης και το πιστοποιητικό ταξινόμησης αυτοκινήτου
4. Ελέγξτε την ασφαλιστική σας κάλυψη & τα συνιστώμενα ταξιδιωτικά σας έγγραφα

Μπορείτε να βρείτε κάποιες από αυτές τις πληροφορίες στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Transport > Road Safety > Going abroad) ή στο Wikitravel, ενώ μπορείτε να απευθυνθείτε και στο τοπικό ταξιδιωτικό σας γραφείο. Καλό σας ταξίδι!