Η οδήγηση με δυνατό αέρα θέλει προσοχή.

Η οδήγηση με δυνατό αέρα θέλει προσοχή.

Οδήγηση με δυνατό αέρα

Ξέρεις τι πρέπει να κάνεις και πώς πρέπει να οδηγείς με δυνατό αέρα;

Οι τόσο έντονοι άνεμοι δεν είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στη χώρα μας. Βέβαια, σήμερα, συνεχίζει τις «εμφανίσεις» του στη χώρα μας το φαινόμενο Ωκεανίς με χαρακτηριστικό τους πολύ ισχυρούς ανέμους που θα φέρουν κατ΄επέκταση δυσκολίες στις μετακινήσεις, κάτι που κάνει την οδήγηση με δυνατό αέρα ένα θέμα που πρέπει να προσέξουμε.
Κατ’ αρχάς τονίζουμε πως, οι δυνατοί άνεμοι κάνουν το αυτοκίνητο να παρεκκλίνει από την πορεία του, για αυτό θα πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις πλευρικές αποστάσεις από τα άλλα οχήματα, ιδιαίτερα όταν κινούμαστε σε αυτοκινητόδρομο που οι ταχύτητες είναι μεγαλύτερες. Εάν ο αέρας που φυσά είναι πολύ έντονος, όπως αυτές τις ημέρες, μπορούμε να διατηρήσουμε την πορεία μας, στρίβοντας ελαφρά το τιμόνι προς την αντίθετη πλευρά από αυτή που φυσά ο άνεμος (σ.σ. πάντα κρατάμε με τα δύο χέρια το τιμόνι), τηρουμένων πάντα των αναλογιών για να μην καταλήξουμε εκτός πορείας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, αυτό το φαινόμενο είναι ακόμα πιο έντονο όταν επιχειρούμε κάποιου είδους προσπέραση είτε σε βαρέα οχήματα, είτε σε Ι.Χ. λόγω των στροβιλισμών που δημιουργούνται σε συνδυασμό με τις ισχυρές ριπές αέρα, το συνονθύλευμα των οποίων εγκυμονεί ακόμα περισσότερους κινδύνους. Μεγάλη προσοχή και σε κάδους, χαρτόκουτες ή ό,τι άλλο μπορεί να «πεταχτεί» μπροστά μας άξαφνα. Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας στην οδήγηση με ισχυρούς ανέμους είναι οι μπαγκαζιέρες οροφής, τις οποίες πρέπει να αφαιρέσουμε αυτές τις μέρες, καθώς αλλάζουν το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου και δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την οδήγηση.
Επίσης, καλό θα ήταν να αποφεύγετε τους παραθαλάσσιους και παραλίμνιους δρόμους, καθώς λόγω των ισχυρών ανέμων και των κυμμάτων που σχηματίζονται μπορεί να αντιμετωπίσετε πρόβλημα στις μετακινήσεις, ή ακόμα και να παρασυρθεί το όχημά σας από το νερό. Όσον αφορά στη στάθμευση του οχήματος, φροντίζουμε να παρκάρουμε σε προστατευμένο μέρος, μακριά από δέντρα ή στύλους της ΔΕΗ και του OTE, καθώς κάποια εξ αυτών μπορεί να προσγειωθούν στο όχημά μας. Καλού, κακού δείτε το ασφαλιστήριο σας για το αν καλύπτεστε από ζημιές που προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα. Καλύτερα τώρα, παρά μετά.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως, καλό, αν όχι απαραίτητο, θα ήταν να διατηρούμε χαμηλές ταχύτητες λόγω των καιρικών συνθηκών, ενώ ιδιαίτερης προσοχής χρήζουν αυτές τις μέρες οι μοτοσικλετιστές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα όντας εκτεθιμένοι στις ισχυρές ριπές αέρα. Προτείνουμε να μην πλησιάζετε σε κοντινές αποστάσεις και να μην επιλέγετε να κινείστε παράλληλα με τους μοτοσικλετιστές, αφού μπορεί να δεχτούν ένα «χαστούκι» ανέμου που θα τους οδηγήσει πάνω σας με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για εκείνους και για εσάς.
Πηγή: autotriti.gr