Νέος οδηγός: Καινούργιο ή μεταχειρισμένο;

Νέος οδηγός: Καινούργιο ή μεταχειρισμένο;

Ίσως ένα από το συνηθέστερα ερωτήματα στο οποίο καλείται να απαντήσει ένας νέος οδηγός (και μάλλον οι γονείς του) είναι αν το πρώτο αυτοκίνητο που θα οδηγήσει θα πρέπει να είναι καινούργιο ή μεταχειρισμένο. Γιατί, πόσες φορές θα τρακάρεις μέχρι να μάθεις; Πόσες γρατζουνιές, λακκούβες, σπασμένα φώτα, στραβωμένες ζάντες και σπασμένα πλαστικά χρειάζεται να «γράψεις» πριν πεις πως εκτός από δίπλωμα, τώρα ξέρεις και να οδηγείς; Αλλά τι γίνεται αν κάποιος νέος οδηγός τρακάρει για τα καλά;

Παραδοσιακά, η κοινή συμβουλή για νέους οδηγούς είναι να βρουν ένα ρημάδι να μάθουν «πάνω» του και να μην στεναχωριούνται αν του κάνουν και καμιά ζημιά. Τι καμιά, δηλαδή, αφού οι νέοι οδηγοί είναι οι πιο επικίνδυνοι όταν μιλάμε για μικροτρακαρίσματα.

Πρώτον ό,τι αυτοκίνητο και να έχουν ως καινούργιο οδηγοί, θα είναι νέο για αυτούς. Δεν φτάνει δηλαδή που δεν ξέρουν πώς να το υπολογίζουν, σε μήκος και πλάτος, δεν ξέρουν και πόσο είναι το αυτοκίνητο. Σε δρόμο που χωράει νταλίκα φοβούνται ότι δεν περνάνε και από εκεί που δεν χωράνε με τίποτα πάνε ντουγρού και μαζεύουν στην πορεία καθρέφτες γύρω γύρω.

Και φυσικά το «έλα, έλα, έλα» στο παρκάρισμα και το «έλα να δεις τι έκανες» μετά το «μπαμ» είναι μια εμπειρία που οι περισσότεροι έχουμε από τις πρώτες μέρες της οδήγησης. Βάλε τώρα και τις ζάντες. Ανέβα πεζοδρόμιο, κατέβα πεζοδρόμιο, καβάλησες, δεν καβάλησες, επίτηδες με προσοχή ή χωρίς προσοχή, με φόρα και κατά λάθος και πάνε οι ζάντες, πάνε τα λάστιχα.

Άντε τώρα όλα αυτά να τα περνάει αυτοκίνητο του κουτιού. Σε δύο-τρεις μήνες, μέχρι να μάθεις, θα έχει γίνει για πέταμα. Και δεν είναι λίγα αυτά που κυκλοφορούν και τα βλέπεις και τα λυπάσαι.

Άρα λοιπόν, παλιό για να μην στεναχωριέσαι. Σωστά;

Τι γίνεται όμως με το παλιό αν έχεις σοβαρό τρακάρισμα; Ως νέος οδηγός το να τρακάρεις «γερά» είναι πολύ πιθανό. Και οι ασφαλιστικές ακόμη, τους νέους οδηγούς τους «τσεκουρώνουν» γιατί ξέρουν πως το ρίσκο είναι μεγαλύτερο.

Αν είναι έτσι, σε ένα τέτοιο τρακάρισμα προτιμάς να βρεθείς στο σαράβαλο 30ετίας που πήρες να «σπάσεις»; Ή σε ένα πεντάστερο καινούργιο αυτοκίνητο που θα σου σώσει τη ζωή;

Αυτό το δίλημμα πρέπει να τίθεται με περισσότερη προσοχή. Και το κλισέ που θέλει «παλιό» για να το «σπάσεις» ίσως να πρέπει να το ξανασκεφτούμε; Ειδικά όταν πίσω από το τιμόνι του σαράβαλου θα είναι το παιδί μας, δηλαδή ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε στη ζωή.

Αλλά πέρα από την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, ακόμα πιο σημαντικό είναι να μαθαίνουμε στους νέους οδηγούς τη σωστή νοοτροπία που θα πρέπει να έχουν όταν οδηγούν. Έτσι ώστε είτε καινούργιο, είτε παλιό είναι το πρώτο τους αυτοκίνητο, να μπορούν να αποφεύγουν τα σοβαρά ατυχήματα.

 

Πηγή: Autotriti