Νέοι και Οδική Ασφάλεια

Νέοι και Οδική Ασφάλεια

Οδική ασφάλεια. Μια φράση που ακούμε τόσο συχνά αλλά που αρκετοί αμελούν πολύ συχνότερα. Σύμφωνα με έρευνες, στις αναπτυγμένες χώρες, τα τροχαία είναι η κύρια αιτία που νέοι μεταξύ της ηλικίας των 15 και 24 ετών χάνουν τη ζωή τους. Το ποσοστό θανατηφόρων ατυχημάτων στους οδηγούς ηλικίας 15-24 ετών είναι διπλάσιο απ’ ό,τι στους πιο έμπειρους οδηγούς.

Και ο κίνδυνος δεν αφορά μόνον τους ίδιους: για κάθε νεαρό οδηγό που σκοτώνεται σε σύγκρουση, βρίσκουν τον θάνατο και άλλα 1,3 άτομα κατά μέσο όρο. Τα ατυχήματα με θύματα νεαρούς οδηγούς προκαλούνται συχνά εξαιτίας της απώλειας ελέγχου ή της μεγάλης ταχύτητας και συμβαίνουν συνήθως τη νύχτα.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος ατυχήματος, οι νέοι οδηγοί πρέπει να υποβάλλονται σε αυστηρότερους ελέγχους σε σχέση με τους πιο έμπειρους: χαμηλότερο επιτρεπόμενο όριο κατανάλωσης αλκοόλ και περιορισμοί σχετικά με την οδήγηση τη νύχτα ή χωρίς τη συνοδεία έμπειρου οδηγού.

Προγράμματα της ΕΕ για την ασφάλεια των αρχάριων οδηγών νεαρής ηλικίας

Η ΕΕ, στην προσπάθειά της να αυξήσει την ασφάλεια των αρχάριων οδηγών, έχει δώσει κατευθυντήριες γραμμές ώστε τα μαθήματα οδήγησης να επικεντρώνονται περισσότερο στον τρόπο αναγνώρισης και αποφυγής των κινδύνων στους δρόμους, παρά στον έλεγχο του οχήματος και τη γνώση των κυκλοφοριακών κανόνων.

Για παράδειγμα, στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος HERMES εκδόθηκαν οδηγίες για τη βελτίωση της κατάρτισης των εκπαιδευτών οδήγησης, με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Συγχρόνως, μέσα από το πρόγραμμα Close to, νεαροί οδηγοί που μαθαίνουν να οδηγούν έρχονται σε επαφή με περιστατικά σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων. Έτσι, οι νέοι συνειδητοποιούν την ανάγκη να είναι πιο προσεκτικοί και λιγότερο ριψοκίνδυνοι οδηγοί.

Και παρότι το βίντεο που ακολουθεί δεν αφορά αποκλειστικά τους νέους, μη ξεχνάτε ότι η ζώνη ασφαλείας πραγματικά σώζει ζωές!

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή