Καινούργια ή μεταχειρισμένα ανταλλακτικά;

Καινούργια ή μεταχειρισμένα ανταλλακτικά;

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν μεγάλα διαστήματα σέρβις και πολύ πιο αραιές βλάβες από το παρελθόν χάρη στις καλύτερες προδιαγραφές τους. Θα έρθει όμως η στιγμή που θα χρειαστεί να αντικαταστήσουμε κάποια από τα μέρη τους, είτε λόγω φυσιολογικής φθοράς είτε λόγω κακής στιγμής. Τι ανταλλακτικά και αναλώσιμα πρέπει να προτιμήσουμε;

Το πλήθος των διαφορετικών μηχανικών (και μη) μερών του αυτοκινήτου αρκεί να φέρει πονοκέφαλο, με μόνο τις καλωδιώσεις αυτών να ξεπερνούν κατά περίπτωση σε μήκος το ένα χιλιόμετρο. Όπως είναι λογικό, τόσο με την οδήγηση όσο και κατά τη στάθμευση του αυτοκινήτου, υπάρχουν συντελεστές φθοράς που κάποιοι είναι στο χέρι μας και κάποιοι δυστυχώς είναι στο χέρι είτε της φύσης είτε άλλων, ατζαμήδων οδηγών.

Το αποτέλεσμα είναι ότι για να διατηρήσουμε το αυτοκίνητό μας σε υγεία και να είμαστε ασφαλείς κατά την οδήγηση, θα χρειαστεί κατά διαστήματα να αντικαταστήσουμε ορισμένα από τα μέρη του για να συνεχίσει να λειτουργεί όπως προέβλεψε και σχεδίασε ο κατασκευαστής του.

Η πιο σίγουρη λύση φυσικά για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο είναι να χρησιμοποιούμε τα ανταλλακτικά του κατασκευαστή, αλλά το συχνά δυσθεώρητο ύψος τους σε αυτές τις δύσκολες εποχές συχνά αναγκάζει την αναζήτηση άλλων λύσεων. Το καλό είναι ότι υπάρχουν πολλές επιλογές, που συχνά προσφέρουν εφάμιλλη ποιότητα με αισθητά πιο προσιτό κόστος. Όμως, τόσους ανεξάρτητους κατασκευαστές που προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις και τόσες πηγές που μπορούμε να τα βρούμε, ποια αποτελούν την καλύτερη και ταυτόχρονα ασφαλέστερη επιλογή;

Οι κατηγορίες των ανταλλακτικών

Γνήσια ανταλλακτικά: Είναι τα ανταλλακτικά που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και τα οποία διατίθενται από το εξουσιοδοτημένο δίκτυό τους. Πάντα φέρουν στη συσκευασία το σήμα της συγκεκριμένης αυτοκινητοβιομηχανίας στη συσκευασία τους. Δεν κατασκευάζονται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά από επιλεγμένους κατασκευαστές με τους οποίους οι εταιρείες έχουν συμβόλαια.
Ανταλλακτικά OEM: Αισθητά πιο προσιτά από τα ανταλλακτικά των αντιπροσωπειών, φέρουν στη συσκευασία το σήμα του κατασκευαστή. Πέραν αυτής της διαφοράς, είναι ακριβώς τα ίδια ανταλλακτικά με τα γνήσια. Προέρχονται από τους ίδιους κατασκευαστές που προμηθεύουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες κατά την κατασκευή του αυτοκινήτου, εξου και η ονομασία τους, Original Equipment Manufacturer.
Aftermarket ανταλλακτικά: Κατά περίπτωση γνωστά και ως ιμιτασιόν. Σε αυτή την περίπτωση τα ανταλλακτικά προέρχονται από ανεξάρτητες εταιρείες που δεν διατηρούν συμβόλαια προμήθειας με τη συγκεκριμένη εταιρεία για το συγκεκριμένο μοντέλο. Η ποιότητά τους κυμαίνεται ανάλογα με τη χώρα προέλευσης και τις προδιαγραφές κατασκευής τους, που φυσικά θα πρέπει να είναι εφάμιλες με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή για να τα προτιμήσουμε. Συνήθως τα μηχανικά μέρη είναι ισάξιας ποιότητας, ενώ κατά περίπτωση σε ανταλλακτικά φανοποιείας μπορεί να έχουν μικρότερο πάχος για να κρατήσουν το κόστος τους χαμηλά. Θα πρέπει βέβαια πάντα να γίνεται έλεγχος πως πληρούν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.
Ανταλλακτικά ανακατασκευής: (rebuild ή re-manufactured): Πρόκειται για χρησιμοποιημένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων που μετά την αφαίρεσή τους από το όχημα στο οποίο βρισκόντουσαν έχουν υποστεί ανακατασκευή και λειτουργούν σαν να είναι καινούρια. Πολλές φορές η καλύτερη λύση για παλαιότερα μοντέλα στα οποία οι κατασκευαστές δεν είναι πια υποχρεωμένοι να διατηρούν στοκ ανταλλακτικών. Είναι υποχρεωτικό να αναφέρεται ρητά στην συσκευασία τους ότι πρόκειται για ανακατασκευής και να συνοδεύονται από εγγύηση. Τα χρησιμοποιούν και τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία.
 
Μεταχειρισμένα ανταλλακτικά: Είναι , φυσιολογικά, η οικονομικότερη λύση. Η επιλογή τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, καθώς διαφορετικά τμήματα του αυτοκινήτου έχουν διαφορετική φθορά και διάρκεια ζωής. Κατά περίπτωση μπορεί να αποβούν εικονική οικονομία λόγω της μικρότερης διάρκειας ζωής που τους απομένει και γιαυτό προτείνεται να αγοράζονται μόνο απόσους γνωρίζουν να τα ξεχωρίζουν. Προτιμώνται ευρέως στην κατηγορία των ανταλλακτικών φανοποιείας.

 Όσο για τα κρύσταλλα του αυτοκινήτου σας, μην αναρωτιέστε. Τα κρύσταλλα της Glassdrive είναι τα καταλληλότερα! Μάθετε περισσότερα εδώ!