Κινητό και Οδήγηση

Κινητό και Οδήγηση

Πιθανότατα το μεγαλύτερο ποσοστό οδηγών πιστεύει ότι μπορεί να οδηγεί και να κάνει χρήση του κινητού τηλεφώνου. Όλοι μας έχουμε πάντως ακούσει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο κατά την οδήγηση και μια πρόσφατη έρευνα ήρθε να μας θυμίσει πόσο επικίνδυνο είναι αυτό.

Η ετήσια έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας της Αμερικής «Γεγονότα περί Τραυματισμών», διαπίστωσε ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων προκαλεί το 26% των ατυχημάτων στους δρόμους των ΗΠΑ, σημειώνοντας μια μικρή αύξηση το 2014 σε σχέση με το 2013.

Μόνο 5% των ατυχημάτων που σχετίζονται με κινητά τηλέφωνα συμβαίνουν επειδή ο οδηγός γράφει κάποιο μήνυμα. Η πλειοψηφία των ατυχημάτων αφορούν οδηγούς αποσπούν την προσοχή ενώ μιλάτε στο τηλέφωνο ή hands-free κινητών τηλεφώνων.

Επίσης, όσο παράξενο κι αν φαίνεται, αναφέρεται επίσης ότι η χρήση hands-free κινητών, την οποία οι περισσότεροι θεωρούμε ασφαλή, σπανίως αποδεικνύεται να είναι καλύτερη από την συνηθισμένη χρήση φορητών συσκευών και στην πράξη αποσπά εξίσου την προσοχή των οδηγών.

Όπως και στην Αμερική, έτσι και στην Ευρώπη αντίστοιχα υπάρχει νομοθεσία που δεν επιτρέπει τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση παρά μόνον όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας (bluetooth), ενώ ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν προειδοποιήσεις για υπεύθυνη χρήση.

Οι περισπασμοί στους δρόμους είναι συχνοί και η απροσεξία μπορεί να στοιχίσει. Όσο περισσότερο προσέχουμε όταν οδηγούμε, τόσο περισσότερο μειώνουμε τις πιθανότητες τροχαίων ατυχημάτων. Οπότε, όταν δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη, προτιμήστε να μιλήσετε στο κινήτο σας όταν το αυτοκίνητο δεν είναι εν κινήσει ή ακόμα καλύτερα, αφού φτάσετε στον προορισμό σας! Κινητό και οδήγηση δεν πάνε μαζί!

Σας θυμίζουμε την έξυπνη ιδέα της VW…