Καθρέφτες αυτοκινήτου και ασφάλεια

Καθρέφτες αυτοκινήτου και ασφάλεια

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη σχεδίαση του αυτοκινήτου, προκειμένου να εξασφαλίζεται η πλήρης ορατότητα του οδηγού, από όποια οπτική γωνία επιλέξει. Οι ευκολίες που μας παρέχει στην ορατότητα ένα αυτοκίνητο δεν αρκούν, αν και εμείς δεν προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες. Έτσι, μπορεί οι καθρέφτες αυτοκινήτου να μη μας λένε ποιος είναι ο ομορφότερος, αλλά η σωστή τους χρήση μπορεί να μας προφυλάξει από πιθανά δυσάρεστα συμβάντα. Ακολουθούν λοιπόν μερικές συμβουλές καλής ορατότητας.

Οι καθρέφτες είναι τα μάτια του οδηγού
Οι καθρέφτες του αυτοκινήτου αποτελούν τον καλύτερο φίλο του οδηγού στην προσπάθειά του να έχει ανά πάσα στιγμή γνώση της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο πίσω από το αυτοκίνητό του, ώστε να προχωρήσει με ασφάλεια στους επόμενους χειρισμούς του. Γι αυτό το λόγο, πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένοι, ώστε να ελέγχετε το αυτοκίνητο με τη μικρότερη κίνηση του κεφαλιού. Ο κεντρικός καθρέφτης λοιπόν πρέπει να «κεντράρει» το πλαίσιο του πίσω παρμπρίζ και όχι την εταζέρα ή την οροφή, για να βλέπει κάποιο νεκρό σημείο. Επίσης, στην εταζέρα δε θα πρέπει να τοποθετούμε κάποιο προσωπικό μας αντικείμενο, διότι μειώνουμε την ορατότητά μας από τον εσωτερικό καθρέφτη, αλλά και διακινδυνεύουμε τη σωματική μας ακεραιότητα σε κάποιο απότομο φρενάρισμα.

πλαϊνός-καθρέφτηςΕξωτερικοί καθρέφτες
Οι εξωτερικοί καθρέφτες αυτοκινήτου τώρα μας δίνουν τη δυνατότητα να ελέγχουμε τα «πέριξ» αριστερά και δεξιά του αμαξώματός μας και αποτελούν και αυτοί με τη σειρά τους ένα πολύτιμο σύμμαχο του οδηγού. Είναι λοιπόν απαραίτητο να ρυθμίζονται σωστά και να καθαρίζονται συχνά, έτσι ώστε να αποδίδουν όλο το εύρος των δυνατοτήτων τους. Επίσης είναι καλό να έχει στο μυαλό του πάντοτε ο οδηγός, ότι οι εξωτερικοί καθρέφτες δείχνουν τα αντικείμενα πιο μακριά από ό,τι βρίσκονται στην πραγματικότητα.

Τα μη καθαρά τζάμια του αυτοκινήτου μεταφράζονται αυτομάτως σε περιορισμό της άνεσής μας να ελέγχουμε το δρόμο. Ιδιαιτέρως τις βραδινές ώρες, τα φώτα των άλλων αυτοκινήτων, σε συνδυασμό με μη καθαρισμό των τζαμιών του αυτοκινήτου μας, ενδέχεται να δημιουργούν αλλοιώσεις στην όρασή μας, πράγμα που κρίνεται εξαιρετικά επικίνδυνο. Ακόμη και αν δε θέλετε να πλύνετε το αυτοκίνητό σας, διατηρείτε καθαρά τα τζάμια σας.

Μη ξεχνάτε τους καθρέπτες
Τόσο οι εξωτερικοί καθρέπτες, όσο και ο εσωτερικός, είναι πολύ πιθανόν να λερωθούν, τόσο από εξωγενείς παράγοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες, όσο και από εμάς, που τους δημιουργούμε δαχτυλιές, ρυθμίζοντάς τους. Συνεπώς θα πρέπει να τους καθαρίζεται συχνά και να προσέχετε να εξαλείφετε πιθανές στάμπες και θαμπά σημεία. Μπορείτε να σας φαίνεται ασήμαντο ή υπερβολικό, ωστόσο είναι πολύ πιθανό, ειδικά σε μη φωτεινά σημεία οι θαμπάδες να περιορίζουν αρκετά το οπτικό σας πεδίο.

Μη δυσκολεύετε τη ζωή σας
Επειδή σε μερικά αυτοκίνητα οι πίσω κολώνες περιορίζουν την ορατότητα των νεκρών γωνιών κατά πολύ, δε θα πρέπει να επιβαρύνουμε την κατάσταση, με την τοποθέτηση πραγμάτων στα παράθυρα του αυτοκινήτου, όπως κρεμάστρες, ή τοποθετώντας αντικείμενα στα εταζέρα, που περιορίζουν τις δυνατότητες του κεντρικού καθρέφτη.

Καλή οδήγηση!

Πηγή: http://www.autotriti.gr/


 

Glassdrive: Οι δικοί σας ειδικοί στα κρύσταλλα αυτοκινήτου!