Ζώνες Ασφαλείας

Ζώνες Ασφαλείας

Όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι εφοδιασμένα με ζώνες ασφαλείας για όλους τους επιβάτες. Πόσοι από εμάς τις χρησιμοποιούν σωστά; Πόσοι γνωρίζουν πραγματικά γιατί πρέπει να τις φοράμε;

Συνήθως με το που ξεκλειδώσουμε και μπούμε μέσα στο αυτοκίνητο, πριν ξεκινήσουμε, σκαλίζουμε το ραδιόφωνο, ανοίγουμε το ντουλαπάκι, βάζουμε τον καφέ στην ποτηροθήκη και ένα σωρό άλλα. Ζώνη βάζουμε όμως;

Πόσοι από εμάς, έχουμε συνηθίσει να φοράμε ζώνη πριν ακόμα ξεκινήσει να κυλά το αυτοκίνητο στον δρόμο;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο οι οδηγοί όσο και οι επιβάτες οφείλουν να φορούν ζώνη ασφαλείας σε κάθε κάθισμα στο οποίο αυτή υπάρχει.

Η χρήση ζώνης ασφαλείας είναι ο ευκολότερος και «φθηνότερος» τρόπος να αποφύγουμε τους τραυματισμούς σε περίπτωση πρόσκρουσης. Οι ζώνες ασφαλείας δεν απαιτούν ειδική τεχνολογία ή ιδιαίτερη δεξιότητα για να την φορέσει κανείς και τοποθετούνται σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα. Από το 2006 η χρήση της ζώνης ασφαλείας έχει γίνει υποχρεωτική σε όλη την ΕΕ για όλα τα οχήματα.

Σύμφωνα με έρευνες, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη αιτία θανάτου στα τροχαία ατυχήματα, μετά την ανάπτυξη υπερβολικής ταχύτητας για τις συνθήκες που επικρατούν στον δρόμο.

Και αν υπάρχουν αερόσακοι; Ακόμα χειρότερο να μην φορούμε ζώνη. Οι αερόσακοι δεν αποτελούν υποκατάστατο της ζώνης ασφαλείας. Πρέπει να φορούμε πάντα ζώνη ασφαλείας ακόμα και όταν το αυτοκίνητό μας διαθέτει αερόσακους, αφού η σωστή λειτουργία τους για την αποφυγή τραυματισμών, συνεπάγεται την χρήση της μαζί με την ζώνη.

Το βίντεο που ακολουθεί και είναι από τον Οργανισμό Οδικής Ασφάλειας της Αυστραλίας, εξηγεί το γεγονός της χρήσης ζώνης ασφαλείας σε συνδυασμό με άλλα συστήματα ασφαλείας, ακόμα και για τους πίσω επιβάτες.

Πηγή: autotriti


 

Όσο για ασφάλεια και σιγουριά στα παρμπρίζ και άλλα κρύσταλλα αυτοκινήτου, η απάντηση είναι Glassdrive!