Το καλό, το φθηνό ή το πιο άγριο; Απλό, μεταλλικό, πέρλα ή ματ χρώμα;

Το καλό, το φθηνό ή το πιο άγριο; Απλό, μεταλλικό, πέρλα ή ματ χρώμα;

Ποιοι είναι οι 4 τύποι βαφής που υπάρχουν; Ποιοι οι πιο διαδεδομένοι και που διαφέρουν; Ποια θεωρείται η καλύτερη επιλογή; Ποιες είναι οι σημαντικότερες διαφορές ανάμεσα στα απλά και τα μεταλλικά χρώματα; Ποιο είναι το «βασικό συστατικό» των περλέ και ματ χρωμάτων; Παρακάτω θα αναλύσουμε τα πάντα για τα χρώματα του αυτοκινήτου, τη σύστασή τους, αλλά και τις διαδικασίες συντήρησής τους, ώστε να παραμένουν σε άριστη κατάσταση!

Έχετε καταλήξει στο επόμενό σας αυτοκίνητο, και έχετε επιλέξει τι θα περιλαμβάνει το πακέτο εξοπλισμού. Ποιο είναι, όμως, το τελευταίο στάδιο διαμόρφωσης του νέου σας οχήματος; Το χρώμα του αυτοκινήτου. Παλιότερα, η δημοφιλέστερη επιλογή χρώματος ήταν το μαύρο, σήμερα το λευκό κερδίζει όλο και περισσότερους υποψήφιους αγοραστές. Ωστόσο, το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο και δημιουργούσε ανέκαθεν προβληματισμούς, ήταν το είδος του χρώματος.

Σίγουρα έχετε ακούσει για απλές, μεταλλικές, περλέ και ματ εξωτερικές επιφάνειες. Ποιες είναι όμως οι διαφορές τους; Ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εκάστοτε επιλογής; Διαφέρουν ως προς τη σύσταση και την αντοχή; Αξίζει να δαπανήσετε το επιπλέον κόστος για την απόκτηση του μεταλλικού χρώματος;

Ξέρετε ότι:

  • Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσφέρουν πλέον τα μη μεταλλικά χρώματα μόνο στις βασικές αποχρώσεις.
  • Σχεδόν το 75% του συνόλου των αυτοκινήτων είναι λευκά, μαύρα ή ασημί.
  • Το γυάλισμα είναι μία διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται μία λεπτή επίστρωση της βαφής, με αποτέλεσμα να μην συνίσταται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Απλό ή μεταλλικό χρώμα;

Έχοντας καταλήξει πλέον στο χρώμα του αυτοκινήτου, η επιλογή του κατάλληλου κωδικού από το δειγματολόγιο φαινόταν εύκολη, τουλάχιστον παλαιότερα που υπήρχαν λίγα χρώματα. Σήμερα όμως η επιλογή δεν είναι και τόσο απλή διότι κάθε αυτοκινητοβιομηχανία διαθέτει απλές, μεταλλικές, αλλά και πολλές φορές περλέ βαφές. Ποια είναι, όμως, η διαφορά του απλού με το μεταλλικό χρώμα; Στην περίπτωση των απλών χρωμάτων, ή ακρυλικών όπως συχνά αναφέρονται, πρόκειται για συμπαγείς, μη μεταλλικές βαφές που «συνοδεύονται» από το τελικό στρώμα βερνικιού. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι το κόστος κατασκευής, τοποθέτησης, αλλά και διόρθωσης διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. Παρ’ όλα αυτά, στην εποχή μας μόνο λίγα βασικά χρώματα είναι διαθέσιμα σε απλή βαφή, ενώ το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι η αντοχή στις περιβαλλοντικές συνθήκες, με αποτέλεσμα η βαφή να «γερνάει» σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Η δημοφιλέστερη λύση είναι αναμφισβήτητα το μεταλλικό χρώμα, του οποίου η σύσταση διαφέρει λόγω της προσθήκη κόκκων μετάλλου (συνήθως αλουμινίου). Κάθε αυτοκινητοβιομηχανία επιλέγει διαφορετική αναλογία πρόσμιξης ανάλογα με την αντοχή και την τελική εμφάνιση που επιθυμεί να δώσει στο όχημα. Συγκριτικά με τις απλές βαφές, τα έξοδα παρασκευής δεν είναι αυξημένα, αλλά η πολυπλοκότητα της διαδικασίας βαψίματος είναι η αιτία του αυξημένου κόστους. Μπορεί η διόρθωση σε περίπτωση σύγκρουσης να απαιτεί γνώσεις και εμπειρία, αλλά η αντοχή στο χρόνο και η εντυπωσιακή εμφάνιση, είναι οι βασικοί λόγοι που αυτού του είδους οι βαφές εξακολουθούν να αποτελούν την πρώτη επιλογή των καταναλωτών, ειδικά όταν αφορούν σε σκούρες αποχρώσεις.

 

Υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές;

Αν πρέπει να ορίσουμε μία κατηγορία χρωμάτων ως «premium», τότε σίγουρα ο χαρακτηρισμός αυτός ανήκει στις βαφές τύπου περλέ. Η σύστασή τους διαφέρει από αυτή των μεταλλικών, αφού σε αυτή την περίπτωση αντί για αλουμίνιο προστίθενται κόκκοι μαρμαρυγιών. Πρόκειται για ένα ορυκτό που μοιάζει με το φυσικό μαργαριτάρι και συμπεριφέρεται σαν ένα πρίσμα, αφού το φως διαθλάται μέσα σε κάθε κόκκο. Όσον αφορά στην αντοχή του συγκεκριμένου είδους βαφών, δεν παρατηρούνται μεγάλες διαφορές σε σχέση με τα μεταλλικά χρώματα, ενώ το κόστος είναι σημαντικά αυξημένο. Παρ’ όλα αυτά, επιλέγονται σε πολυτελή αυτοκίνητα λόγω της εντυπωσιακής εμφάνισης. Η συμπεριφορά του συγκεκριμένου υλικού δίνει την αίσθηση ότι το χρώμα αλλάζει ανάλογα με τη οπτική γωνία και τον τρόπο με τον οποίο το «χτυπούν» οι ακτίνες του ήλιου.

Τέλος, το είδος βαφής που μία μεγάλη μερίδα του αγοραστικού κοινού αγάπησε τα τελευταία χρόνια είναι το ματ, το οποίο προσφέρεται κυρίως σε μαύρη, γκρι και λευκή απόχρωση. Η σύστασή του δε διαφέρει σε μεγάλο βαθμό με τα απλά χρώματα, ενώ η χαρακτηριστική «θαμπή» εικόνα του προέρχεται συνήθως από την εκτεταμένη χρήση του PVC (πλαστικό πολυμερές). Το κόστος του είναι υψηλό όταν πρόκειται για εργοστασιακό βάψιμο, ενώ το μεγαλύτερο του μειονέκτημα είναι η αντοχή και η φροντίδα που απαιτεί. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ακόμα και οι μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες δίνουν μηδενική ή ελαχίστου χρόνου εγγύηση.

 

Ο μαγικός κόσμος του «detailing»

Γνωρίζοντας πλέον τις κατηγορίες των χρωμάτων αλλά και τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της εκάστοτε επιλογής, ποιες είναι οι μέθοδοι που θα διατηρήσουν την εικόνα του αυτοκινήτου αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου; Το γυάλισμα και το κέρωμα είναι δύο διαδικασίες εξίσου σημαντικές για τη διατήρηση του χρώματος σε άριστη κατάσταση, αλλά πολλές φορές οι δύο αυτές εργασίες ταυτίζονται, κάτι που ασφαλώς γίνεται λανθασμένα. Το γυάλισμα είναι η διαδικασία αφαίρεσης μίας λεπτής στρώσης του βερνικιού, ώστε να λειανθεί η επιφάνεια, να αφαιρεθούν οι οποιεσδήποτε ατέλειες και να αναδειχθεί το γυαλιστερό χρώμα. Ουσιαστικά, λοιπόν, πρόκειται για μία διαδικασία αφαίρεσης της επίστρωσης του βερνικιού.

Ακριβώς αντίθετα, το κέρωμα του οχήματος είναι μια διαδικασία κατά την οποία προστίθεται μία ειδική επίστρωση στην ήδη υπάρχουσα βαφή του οχήματος. Κάτι τέτοιο συμβαίνει ώστε να δημιουργηθεί μία πολύ λεπτή «μεμβράνη» προστασίας γύρω από το αυτοκίνητο, ικανή να αναδείξει το γυαλιστερό χρώμα, να προστατεύσει από τη σκόνη που βρίσκεται στην επιφάνεια, αλλά και να θωρακίσει τις βαμμένες επιφάνειες από την καταστροφική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.

 

Αυτά σχετικά με τους τύπους βαφής των αυτοκινήτων και τη διατήρηση του χρώματος του αυτοκινήτου στο πέρασμα του χρόνου. Για την επισκευή ή την αντικατάσταση του παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας, εμπιστευτείτε την Glassdrive.