Αυτοκίνητο: Συμβουλές για τον χειμώνα!

Αυτοκίνητο: Συμβουλές για τον χειμώνα!

Κανένας κινητήρας δεν αγαπά το κρύο και τα προβλήματα… Παρακάτω θα βρείτε ποια είναι αυτά και πώς μπορείτε να φροντίσετε ώστε ο κινητήρας σας να επιβιώσει τον χειμώνα!

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το χειμώνα μπορεί να αποδειχθούν σκληρές για το αυτοκίνητό σας, αφού επηρεάζουν τα υγρά και τα μηχανικά εξαρτήματα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του. Κατανοώντας τις απειλές που κρύβει ο σκληρός χειμερινός καιρός στο αυτοκίνητο, θα σας βοηθήσει να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να αποφύγετε ή να διαγνώσετε τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Ποια είναι τα 5 πιο συχνά προβλήματα;

Διάβρωση που προκαλείται από το αλάτι του δρόμου

Οι θερμοκρασίες του χειμώνα μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρξει στο δρόμο πάγος, χιόνι και λάσπες, καθιστώντας τον έτσι ολισθηρό και επικίνδυνο. Πολλά δημοτικά οδικά τμήματα σε όλη τη χώρα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αλατίζοντας τους δρόμους για να βελτιώσουν την πρόσφυση. Δυστυχώς, το αλάτι που ψεκάζεται στους δρόμους συσσωρεύεται στα κάτω μέρος των οχημάτων, προκαλώντας διάβρωση.

Η επανειλημμένη έκθεση σε αλάτι μπορεί να προκαλέσει σκουριά. Επειδή λοιπόν πολλά σημαντικά μέρη του αυτοκινήτου βρίσκονται στην κάτω πλευρά του (υδραυλικά φρένα, εξάτμιση κ.λπ.) μπορεί να προκληθούν βλάβες που θα σας κοστίσουν ακριβά. Εάν η σκουριά είναι αρκετά σοβαρή, μπορεί επίσης να προκαλέσει ζημιά στο πλαίσιο του οχήματος.

Ιμάντες και εύκαμπτοι σωλήνες

Ο κρύος καιρός κάνει το καουτσούκ να σκληραίνει και να γίνεται λιγότερο εύκαμπτο. Η υπερβολική χαμηλή θερμοκρασία μπορεί επίσης να προκαλέσει τρύπες και ρωγμές στο καουτσούκ. Οι ιμάντες και οι εύκαμπτοι σωλήνες του οχήματός σας είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του και, εάν φθαρούν ή σπάσουν, μπορεί να ακινητοποιήσουν το όχημά σας. Οι παλαιότεροι ιμάντες και οι εύκαμπτοι σωλήνες είναι πιο ευαίσθητοι σε ζημιές από τα νεότερα εξαρτήματα.

Προβλήματα στα υγρά

Οι κρύες θερμοκρασίες του χειμώνα επηρεάζουν αρνητικά και τα υγρά μέρη του αυτοκινήτου σας στα οποία βασίζεται η καλή λειτουργία τους. Το λάδι, το αντιψυκτικό, το υγρό του υδραυλικού τιμονιού, τα υγρά φρένων μπορούν να πυκνωθούν κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η αποτελεσματικότητά τους.

Νεκρή μπαταρία

Ο κρύος καιρός μπορεί να προκαλέσει τον ξαφνικό θάνατο της μπαταρίας του αυτοκινήτου σας. Ακόμη και οι ολοκαίνουργιες μπαταρίες μπορούν να χαλάσουν αν οι θερμοκρασίες είναι ακραίες. Ο κρύος καιρός μειώνει τη χωρητικότητα των μπαταριών και, σε κρύες θερμοκρασίες, απαιτείται περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για την εκκίνηση ενός κινητήρα. Επίσης, οι οδηγοί χρησιμοποιούν περισσότερα αξεσουάρ όπως θερμαντήρες και υαλοκαθαριστήρες κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες, θέτοντας περισσότερες απαιτήσεις στις μπαταρίες του οχήματος.

Παγωμένη γραμμή καυσίμου

Η συμπύκνωση λόγω της μεταβαλλόμενης θερμοκρασίας δημιουργεί νερό το οποίο μπορεί να παγώσει και να εμποδίζει τη ροή καυσίμου μέσα στο όχημά σας. Ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να αποτρέψετε την κατάψυξη της γραμμής καυσίμου είναι να έχετε γεμάτο τουλάχιστον στο μισό το ντεπόζιτο όλο το χειμώνα.

Το «προλαμβάνειν» καλύτερο του «αντιμετωπίζειν»

Αφού είδαμε ποια είναι τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν λόγω του κρύου του χειμώνα, ας ρίξουμε μία ματιά για το πώς θα τα προλάβουμε. Πρόκειται για μερικές απλές κινήσεις που θα σας βοηθήσουν να φροντίσετε τον κινητήρα σας, ώστε να σας φροντίζει και εκείνος!

Αλλάξτε λάδι

Η λίπανση του κινητήρα είναι μια διαδικασία απαραίτητη για την ομαλή και μακροχρόνια λειτουργία του. Για την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού χρησιμοποιούνται εξειδικευμένα προϊόντα πολύπλοκων χημικών συνθέσεων τα οποία καλούνται να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες ανάγκες του κινητήρα. Για τη δύσκολες χειμερινές συνθήκες καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε λιπαντικά συνθετικά ή ημισυνθετικά. Αυτά έχουν ως βάση τα ορυκτέλαια τα οποία παράγονται από ειδική κατεργασία του πετρελαίου και είναι εμπλουτισμένα με κατάλληλα πρόσθετα που αυξάνουν την αντοχή τους και τη ρευστότητά τους τόσο σε χαμηλές όσο και υψηλές θερμοκρασίες. Ο μηχανικός σας μπορεί να έχει κάποιες προτάσεις που είναι κατάλληλες για το όχημά σας. Πραγματοποιήστε αλλαγή λαδιού πριν η θερμοκρασία κατέβει πολύ.

Τσεκάρετε το αντιψυκτικό υγρό

Το αντιψυκτικό υγρό βοηθά ώστε να παραμένει ο κινητήρας σας στην κατάλληλη θερμοκρασία, αλλά μπορεί να αλλοιωθεί εύκολα. Ελέγξτε το σύστημα ψύξης πριν από το χειμώνα για να βεβαιωθείτε ότι το μείγμα είναι σωστό. Επιπλέον πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει πολύ νερό στο σύστημα ψύξης, γιατί το υγρό μπορεί να παγώσει τον χειμώνα, εμποδίζοντας τη ροή του και οδηγώντας τον κινητήρα σας σε υπερθέρμανση.

Πραγματοποιήστε τον ετήσιο χειμερινό έλεγχο

Είναι καλή ιδέα να πραγματοποιείτε ένα χειμερινό έλεγχο στο αυτοκίνητό σας πριν ξεκινήσουν οι ακραίες καιρικές συνθήκες. Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας ή να προγραμματίσετε ραντεβού με τον μηχανικό αυτοκινήτων σας. Σε κάθε περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι ο έλεγχος περιλαμβάνει τα παρακάτω:

  • Μπουζί
  • Σωλήνες και ιμάντες
  • Εισαγωγή αέρα και φίλτρο αέρα
  • Επίπεδα υγρών

Προθέρμανση κινητήρα

Εάν ζείτε στα ορεινά, όπου η θερμοκρασία μπορεί να κατέβει αρκετά, καλό θα ήταν να ζεστάνετε τον κινητήρα σας πριν τον οδηγήσετε, για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Μετά από αυτήν την περίοδο προθέρμανσης οδηγήστε ομαλά για να επιτρέψετε στα εξαρτήματα του κινητήρα να φτάσουν στη κατάλληλη θερμοκρασία.

Τι πρέπει να κάνετε αν θέλετε να αφήσετε το αυτοκίνητό στο γκαράζ τον χειμώνα

Εάν αποφασίσετε να ακινητοποιήσετε το όχημά σας κατά την διάρκεια του χειμώνα θα πρέπει να φροντίσετε να το κάνετε με τον σωστό τρόπο ώστε να προστατεύσετε τον κινητήρα του. Άλλωστε η αδράνεια σε συνδυασμό με τις δραματικές αλλαγές θερμοκρασίας μπορεί να τον πληγώσουν. Πρέπει λοιπόν να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

  • Γεμίστε το ρεζερβουάρ καυσίμου για να μειώσετε την οξείδωση.
  • Προσθέστε σταθεροποιητή καυσίμου.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο να αποσυνδέσετε την πλεξούδα καλωδίωσης για την αντλία καυσίμου.
  • Σφραγίστε τυχόν σωλήνες εξάτμισης ή εισόδους αέρα για να αποφύγετε την εισαγωγή κρύου αέρα.

Ακολουθήστε αυτές τις απλές συμβουλές για τον χειμώνα και καλές σας βόλτες!

Πηγή: autotriti.gr

Όσο για σιγουριά στα κρύσταλλα αυτοκινήτου, εμπιστευτείτε τους ειδικούς: Glassdrive!