Ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο… Πως αντιμετωπίζεται;

Ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο… Πως αντιμετωπίζεται;

Λίστα ενεργειών σε περίπτωση ατυχήματος με το αυτοκίνητο

Κατ’ αρχήν, είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένος/-η ανά πάσα στιγμή. Πάντοτε να παίρνετε μαζί σας το κινητό σας τηλέφωνο όταν μετακινείστε με το αυτοκίνητο, ανεξαρτήτως της απόστασης.

Επίσης, σας συνιστούμε να έχετε ένα κουτί πρώτων βοηθειών στο ντουλαπάκι του συνοδηγού ή/και στο χώρο αποσκευών. Τι πρέπει να περιλαμβάνει;

• Γιλέκα ασφαλείας για την ασφάλειά σας
• Προειδοποιητικά τρίγωνα ή φωτοβολίδες έκτακτης ανάγκης για την προειδοποίηση των υπόλοιπων εποχούμενων οχημάτων
• Φακό, σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε πρόβλημα τη νύχτα
• Πυροσβεστήρα, ελέγξτε έγκαιρα την ημερομηνία λήξης
• Στιλό και χαρτί για να κρατήσετε σημειώσεις
• Κενά έντυπα φιλικού διακανονισμού, σε περίπτωση που χρειαστεί να τα συμπληρώσετε άμεσα
• Φωτογραφική μηχανή μίας χρήσης (εάν δεν μπορείτε να βγάλετε φωτογραφίες με το κινητό σας) για να βγάλετε φωτογραφίες ως αποδεικτικό υλικό
• Κάρτα με ιατρικές πληροφορίες (π.χ. ομάδα αίματος ή αλλεργίες) σε περίπτωση σοβαρών τραυματισμών
• Λίστα τηλεφωνικών αριθμών επικοινωνίας, όπως της ασφαλιστικής σας εταιρίας και των συγγενών που μπορείτε να καλέσετε εάν συμβεί κάτι

Λάβετε υπόψη σας ότι ορισμένα από τα παραπάνω αντικείμενα είναι υποχρεωτικά σε ορισμένες χώρες. Εάν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, πάντοτε ελέγχετε την ισχύουσα νομοθεσία για να αποφύγετε (ακόμα περισσότερα) προβλήματα.

Σε περίπτωση που εμπλακείτε σε ένα ατύχημα με το αυτοκίνητό σας, είναι σημαντικό να απομνημονεύσετε τα παρακάτω βήματα.

1. Προτεραιότητα στην ασφάλεια

Μεταβείτε ο ίδιος/η ίδια και μεταφέρετε όλους τους εμπλεκόμενους σε ένα ασφαλές σημείο.

2. Ζητήστε βοήθεια

Καλέστε την αστυνομία. Σε περίπτωση που υπάρχουν τραυματίες ή το όχημα δεν μπορεί να μετακινηθεί ή έχει υπάρξει κατανάλωση αλκοόλ, πρέπει να καλέσετε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης.

3. Ελευθερώστε το δρόμο

Φροντίστε να ελευθερώσετε τον αυτοκινητόδρομο το ταχύτερο δυνατό. Κι αυτό γιατί εάν αφήσετε αυτοκίνητα στη μέση του δρόμου ή σ’ ένα πολυσύχναστο σταυροδρόμι μπορείτε να προκαλέσετε κι άλλα ατυχήματα ή τραυματισμούς. Μεταβείτε μαζί με τους εμπλεκόμενους στο κοντινότερο πάρκινγκ ή έξοδο. Αυτό είναι δυνατό μόνο σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τραυματίες και τα οχήματα μπορούν να μετακινηθούν. Σε διαφορετική περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι είστε ορατός/-ή στα άλλα εποχούμενα οχήματα και παραμείνετε στο όχημά σας με τη ζώνη ασφαλείας δεμένη μέχρι να φτάσει βοήθεια. Εάν δεν παρεμποδίζετε την κυκλοφορία, μην αλλάξετε τη θέση των οχημάτων μέχρι να ολοκληρώσετε τα παρακάτω βήματα.

4. Ανταλλάξτε πληροφορίες

Μην καταγράψετε μόνο την ώρα και ημερομηνία, αλλά και το όνομα, τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου, την ασφαλιστική εταιρία, τον αριθμό ταυτότητας, τον αριθμό διπλώματος οδήγησης, τον αριθμό κυκλοφορίας και την περιγραφή του οχήματος (όπως μάρκα, μοντέλο, χρώμα) όλων των εμπλεκομένων. Εάν το όνομα του οδηγού είναι διαφορετικό από το όνομα του ασφαλισμένου, περιγράψτε τη σχέση τους.

5. Συλλέξτε στοιχεία

Καταγράψτε, βγάλτε φωτογραφίες και ελέγξτε εάν υπάρχουν μάρτυρες. Φροντίστε να καταγράψετε τη θέση των οχημάτων, τη ζημιά των οχημάτων και τα σημάδια από τις ρόδες. Επίσης, προσπαθήστε να βγάλετε όσο το δυνατόν περισσότερες φωτογραφίες προκειμένου να καταστεί σαφέστερη η κατάσταση. Εάν υπάρχει κάποιος μάρτυρας, σημειώστε τα στοιχεία επικοινωνίας του.

6. Αναφέρετε το ατύχημα

Συμπληρώστε το έντυπο του φιλικού διακανονισμού από κοινού. Δεν χρειάζεται να συμφωνείτε ως προς το θέμα της ευθύνης, αλλά φροντίστε όλες οι πληροφορίες να συμπληρωθούν σωστά. Ποιος οδηγούσε που; Πόσο γρήγορα; Ποια είναι η αιτία του ατυχήματος, όπως π.χ. καιρικές συνθήκες, απουσία σήμανσης, τύπος δρόμου ή …; Μην υπογράψετε κανένα έντυπο εάν αυτό δεν προορίζεται για την αστυνομία ή την ασφαλιστική εταιρία σας.

7. Ασφαλιστική κάλυψη

Τηλεφωνήστε στον ασφαλιστή σας εάν δεν είστε σε θέση να οδηγήσετε το αυτοκίνητο έτσι ώστε να φροντίσει για τη ρυμούλκησή του. Εάν εξακολουθείτε να είστε σε θέση να οδηγήσετε το αυτοκίνητό σας, τηλεφωνήστε στον ασφαλιστή σας μόλις φτάσετε στο σπίτι σας για να αναφέρετε το ατύχημα.

Εμείς στη Glassdrive ελπίζουμε να μην έχετε ποτέ ατύχημα με το αυτοκίνητο σας, αλλά εάν ποτέ αυτό συμβεί, αυτή η λίστα ενεργειών μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη. Σας ευχόμαστε ένα ασφαλές ταξίδι!