Η Ιστορία της Renault

Η Ιστορία της Renault

renault-ιστορία-λογότυπα-imageΟ Louis Renault κατασκεύασε το πρώτο του αυτοκίνητο στην αποθήκη των γονιών του. Σύντομα έλαβε τις πρώτες παραγγελίες. Εξαιτίας της μικρής ηλικίας του Louis, οι δύο μεγαλύτεροι αδερφοί του (Fernand και Marcel) αποφάσισαν να ιδρύσουν την Société Renault Frères Company στη Γαλλία (1898), στην οποία ο Louis προσχώρησε αργότερα.

Το πρώτο λογότυπο αποτελείται από δύο αντικατοπτριζόμενα κεφαλαία «R», που είναι το πρώτο γράμμα του επώνυμου Renault, μέσα σε ένα οβάλ σχήμα με μία κορδέλα στο επάνω μέρος. Το 1903, ο Marcel σκοτώθηκε στο ράλυ Παρισιού-Μαδρίτης, ενώ ο Fernand πέθανε πέντε χρόνια αργότερα. Στο ενδιάμεσο διάστημα, το λογότυπο άλλαξε και ανταποκρινόταν στο προϊόν που πουλούσαν, δηλαδή αυτοκίνητα (1906) και τανκς (1919). Δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή της, 1.500 από τα ταξί που κυκλοφορούσαν στους παρισινούς δρόμους ήταν της Renault. Στο έτος μοντέλου 1923, το λογότυπο τροποποιήθηκε για χάρη του σχεδιασμού: προκειμένου ο ήχος της ηλεκτρικής κόρνας να περνάει μέσα από το καπό, προστέθηκε μία μικρή στρογγυλή γρίλια μαζί με οριζόντιες μπάρες, επάνω στις οποίες ήταν γραμμένη η ονομασία της εταιρίας στο κέντρο. Το λογότυπο σε σχήμα διαμαντιού που βλέπουμε σήμερα δημιουργήθηκε το 1925. Ο Louis Renault πέθανε το 1944. Μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, η Renault κρατικοποιήθηκε όπως διάφορες άλλες εταιρίες. Αργότερα, προστέθηκε στο λογότυπο το κίτρινο χρώμα αντιπροσωπεύοντας τη χαρά, την αισιοδοξία και την ευημερία. Ο Victor Vasarely, ένας διάσημος Γαλλο-Ούγγρος καλλιτέχνης, έλαβε την ανάθεση να τροποποιήσει και να εκσυγχρονίσει το λογότυπο διαμαντιού της Renault το 1972. Είκοσι χρόνια αργότερα το λογότυπο επέστρεψε σε μία πιο βασική μορφή, η οποία αποτελεί και τη βάση του σημερινού λογοτύπου. 

Χάρη στη Συμμαχία Renault-Nissan, η Renault εδραιώνει τη δομή της και συνεχίζει να αναπτύσσει νέες συνέργειες. Η εταιρία έχει επιβιώσει σε ενίοτε δύσκολους καιρούς και εξακολουθεί να αποτελεί μία πασίγνωστη μάρκα με πολλές καινοτομίες.

renault-ιστορία-λογότυπα